Prelazak djece i maloljetnika preko državne granice (hrvatskih državljana)

 

Djeca mogu prelaziti državnu granicu s putovnicom ili osobnom iskaznicom (za one zemlje koje to dozvoljavaju).

            Ukoliko ne putuju u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika moraju kod sebe imati ovjerenu suglasnost oba roditelja, koja glasi na osobu s kojom dijete putuje.

            U slučaju grupnih učeničkih putovanja, pored punomoći roditelja za putovanje, u načelu na vođu puta, djeca moraju posjedovati odgovarajuće putne isprave.

Putovanje djece s osobnom iskaznicom

            Od 10. lipnja 2013. godine, od kad se izdaju nove osobne iskaznice, osobna iskaznica se može izvaditi i za dijete bez obzira na godine. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja u države koje državljanima Europske unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom.

 Popratnica za putovanje malodobne osobe“ u zračnom prometu

            Dijete mora imati sve potrebne dokumente za putovanje (zrakoplovnu kartu, putovnicu, vizu (ako je potrebna), popunjeni obrazac, tzv. Popratnicu za putovanje malodobne osobe, s podacima o djetetu i o osobi koja je dopratila dijete na let, kao i o osobi koja će dijete dočekati).

            Svi dokumenti stavljaju se u crvenu, plastičnu torbicu označenu slovima UM (unaccompanied minor - nepraćeno dijete), a dijete ju nosi oko vrata tijekom leta i boravka u zračnoj luci. Roditelj ili druga osoba doprati dijete u zračnu luku gdje kontaktira osoblje prijevoznika kako bi popunio tzv. popratnicu ako to nije napravio prilikom kupnje karte.

            Nakon obavljene prijave za let, roditelj preda dijete zemaljskoj domaćici dotične zračne luke, koja ga doprati u zrakoplov. Osoba koja je dopratila dijete mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja zrakoplova. Dijete ulazi u zrakoplov prije ostalih putnika, a preuzima ga glavna domaćica zrakoplova, koja ga smješta na njegovo mjesto. Osoblje zrakoplova pobrine se da je dijete udobno i sigurno smješteno, najčešće pokraj neke odrasle osobe, te mu je tijekom leta na raspolaganju.

            Poslije leta dijete napušta zrakoplov posljednje te ga osoblje zrakoplova predaje zemaljskoj domaćici odredišne zračne luke. Zemaljska domaćica otprati dijete i predaje ga osobi čiji su podaci navedeni u popratnici. Osoba koja prihvaća dijete mora se prije toga identificirati i potpisati na popratnicu za putovanje malodobne osobe.

            Popratnicu za putovanje malodobne osobe izdaju u pravilu sve zrakoplovne kompanije, dok eventualna razlika može biti u dobnoj granici djeteta, što ovisi o uvjetima samog prijevoznika. Isto se preporuča provjeriti kod prijevoza niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznikom (Ryanair i sl.).

Granična kontrola nad maloljetnim osobama

            Prilikom obavljanja granične kontrole posebna pozornost posvećuje se maloljetnim osobama, bez obzira putuju li u pratnji ili bez pratnje zakonskog zastupnika. Maloljetnici koji prelaze vanjsku granicu podliježu istim provjerama pri ulasku i izlasku kao i odrasli.

            U slučaju prelaska državne granice maloljetnika s pratnjom, granična policija provjerava imaju li osobe koje prate maloljetnika roditeljsku skrb, osobito ako maloljetnike prati samo jedna odrasla osoba i ako postoje ozbiljne sumnje u mogućnost nezakonitog odvođenja maloljetnika od osobe(a) koja(e) ima(ju) zakonsku roditeljsku skrb.

            Kad maloljetnik putuje bez pratnje, granična policija provodi temeljite provjere putnih isprava i pratećih isprava, kako maloljetne osobe ne bi napustile državni teritorij protiv želje osobe(a) koje imaju ovlasti roditeljske skrbi u odnosu prema njima.