Prelazak djece i maloljetnika preko državne granice (hrvatskih državljana)

Prelazak djece preko granice - Putovanje djece s osobnom iskaznicom

Djeca mogu prelaziti državnu granicu s putovnicom ili osobnom iskaznicom (za one zemlje koje to dozvoljavaju).

Od 10. lipnja 2013. godine, od kad se izdaju nove osobne iskaznice, osobna iskaznica se može izvaditi i za dijete bez obzira na godine. S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja u države koje državljanima Europske unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom. 


„Popratnica za putovanje malodobne osobe“ u zračnom prometu

Dijete mora imati sve potrebne dokumente za putovanje (zrakoplovnu kartu, putovnicu, vizu (ako je potrebna), popunjeni obrazac, tzv. Popratnicu za putovanje malodobne osobe, s podacima o djetetu i o osobi koja je dopratila dijete na let, kao i o osobi koja će dijete dočekati).

Svi dokumenti stavljaju se u crvenu, plastičnu torbicu označenu slovima UM (unaccompanied minor - nepraćeno dijete), a dijete ju nosi oko vrata tijekom leta i boravka u zračnoj luci. Roditelj ili druga osoba doprati dijete u zračnu luku gdje kontaktira osoblje prijevoznika kako bi popunio tzv. popratnicu ako to nije napravio prilikom kupnje karte.

Nakon obavljene prijave za let, roditelj preda dijete zemaljskoj domaćici dotične zračne luke, koja ga doprati u zrakoplov. Osoba koja je dopratila dijete mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja zrakoplova. Dijete ulazi u zrakoplov prije ostalih putnika, a preuzima ga glavna domaćica zrakoplova, koja ga smješta na njegovo mjesto. Osoblje zrakoplova pobrine se da je dijete udobno i sigurno smješteno, najčešće pokraj neke odrasle osobe, te mu je tijekom leta na raspolaganju.

Poslije leta dijete napušta zrakoplov posljednje te ga osoblje zrakoplova predaje zemaljskoj domaćici odredišne zračne luke. Zemaljska domaćica otprati dijete i predaje ga osobi čiji su podaci navedeni u popratnici. Osoba koja prihvaća dijete mora se prije toga identificirati i potpisati na popratnicu za putovanje malodobne osobe.

Popratnicu za putovanje malodobne osobe izdaju u pravilu sve zrakoplovne kompanije, dok eventualna razlika može biti u dobnoj granici djeteta, što ovisi o uvjetima samog prijevoznika. Isto se preporuča provjeriti kod prijevoza niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznikom (Ryanair i sl.).


Granična kontrola nad maloljetnim osobama

Za putovanje djece mlađe od 14 godina preko granice u pratnji osoba koje nemaju roditeljsku skrb  više nije potrebna ovjerena suglasnost roditelja.

Na maloljetne strane državljane prilikom prelaska državne granice primjenjuju se pravila propisana Prologom VII. točkom 6. Zakonika o schengenskim granicama. 

Stoga službenici obraćaju posebnu pozornost na maloljetnike koji putuju sami ili u pratnji. Maloljetnici koji prelaze vanjsku granicu podliježu istoj kontroli prilikom ulaska i izlaska kao i odrasle osobe. 

U slučaju maloljetnika s pratnjom, službenik provjerava imaju li osobe koje prate maloljetnike roditeljsku skrb nad njima, posebno kada su maloljetnici u pratnji samo jedne odrasle osobe i kada postoje ozbiljni razlozi za sumnju da su možda nezakonito odvojene od skrbi osobe (osoba) koja (koje) zakonito ostvaruje (ostvaruju) roditeljsku skrb nad njima. U tom slučaju, službenik provodi daljnju istragu u svrhu otkrivanja bilo kakve nedosljednosti ili proturječnosti u danim informacijama.

U slučaju maloljetnika koji putuju sami, službenici temeljitom kontrolom putnih isprava i dokaznih isprava utvrđuju napuštaju li maloljetnici državno područje protiv volje osobe (osoba) koja (koje) ostvaruje (ostvaruju) roditeljsku skrb nad njima.