Vikend na zadarskim prometnicama

Slika /2021/brzina 1.jpg

Proteklog vikenda, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu kontrolirali 399 vozila i vozača, a poduzeli su 173 represivne mjere  

Foto: PU zadarska

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirano je 192 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, dok su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama,  sankcionirana i :

- 43 vozača zbog prekoračenja  brzine,
- 17 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji,
- 13 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
-  2 vozača zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
-  2 vozača zbog odbijanja testa na droge
-  te 80 vozača zbog ostalih raznih prometnih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 18 vozača i 2 vozila.
 
U tom se vremenu dogodilo 7 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

 
Vožnja pod utjecajem alkohola

U subotu, 15. siječnja u 00,04 sati u Gračacu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 30-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom karlovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,64 promila.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do otrežnjenja, te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Zaustavljen zbog više prometnih prekršaja

Sinoć, oko 22.30 sati policijski službenici Policijske postaje Biograd zatekli su u počinjenju prekršaja u prometu 21-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Upravljajući osobnim vozilom marke Peugeot, zadarskih registarskih oznaka, na D-08 u Biogradu prešao je vozilom preko neisprekidane uzdužne crte na suprotnu stranu prometnice pred policijskom ophodnjom. Vozač se pri tome oglušio na svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje policijskih službenika i nastavio vožnju prema središtu Biograda, te je ubrzo zaustavljen u Ulici fra Lina Pedišića.

Vozač je osim navedenih prekršaja, vozilom upravljao prije stjecanje prava na upravljanje te je priveden na postupanje u Policijsku postaju Biograd gdje je odbio test na droge.

Po završetku postupanja, zbog počinjenih prekršaja 21-godišnji vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.


Mladi vozači često podcjenjuju opasnost na cesti i precjenjuju svoje sposobnosti, a skloni su se i dokazivati. Takvim ponašanjem u prometu najviše ugrožavaju vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Policija će i tijekom narednih dana, kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima kao i prema mladim vozačima. 





 

Stranica