Svečano obilježen Dan policije u Zadru

  • Slika /2022/DAN POLICIJE/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas 27. rujna, uoči blagdana Sv. Mihovila, Policijska uprava zadarska obilježila je Dan policije i blagdan Sv. Mihovila

Foto: PU zadarska

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, gdje je u nazočnosti obitelji poginulih u spomen na poginule hrvatske redarstvenike vijenac položio načelnik Policijske uprave zadarske, izaslanstvo Hrvatske vojske, Zadarske županije i Grada Zadra, a potom i mnogobrojne udruge proizišle iz Domovinskog rata.

Potom je u zadarskoj crkvi Sv. Mihovila - zaštitnika policije i policijskih službenika, služena misa zadušnica za poginule policijske službenike u Domovinskom ratu, koju je predvodio policijski kapelan Ivo Topalović.Na svečanoj akademiji koja je održana na terminalu Putničke luke Gaženica, gdje se smjestila i Postaja aerodromske i pomorske policije,  uz načelnika Antona Dražinu i suradnike su nazočni su bili i članovi obitelji poginulih policijskih službenika, predstavnici crkvene, županijske i gradske vlasti, sveučilišta, pravosudne i vojne vlasti, predstavnici carine i porezne uprave, gradonačelnici i načelnici općina, udruge proizišle iz Domovinskog rata te brojni mediji.

Svečanost Policijske uprave zadarske je svojim nastupom uveličala nastupom klapa Intrade i Tomislav Bralić.


Uzvanicima se najprije obratio načelnik Postaje aerodromske i pomorske policije, Romano Landeka, koji im je kao domaćin zaželio dobrodošlicute istaknuo značajke rada policijske postaje s kratkim osvrtom na statističke pokazatelje, prvenstveno brojčanim pokazateljima putničkog prometa, kako zračnog tako i brodskog te poduzetih mjera na moru kroz proteklu godinu.
 
 


Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina čestitao je svim policijskim službenicama i službenicima Dan policije te je u prigodnom obraćanju kazao: „Danas hrvatska policija našu zajednicu brani i čuva od zala kriminala i svega što narušava i ugrožava prava i slobode naših građana. Predviđanje vjerojatnog razvoja sigurnosne situacije i prepoznavanje pravih problema, pravovremenost i učinkovitost u njihovom rješavanju je današnje breme i temeljna misija hrvatske policije.

Dame i gospodo, pojam sigurnosti kao oblik zaštite od opasnosti, štete, gubitka ili kriminalne aktivnosti nije isključiv policijski posao; učinkovito i dugoročno suprostavljanje nesigurnosti, uspješno je provedivo samo angažiranjem svih društvenih potencijala, zajedno, svih tijela državne uprave i jedinica lokalne i područne samouprave, a u takvom sinergijski postignutom odnosu uloga policijskog službenika je bitna spona.“
 
Na kraju je dodao: „Današnji dan je posebna prigoda kada ćemo odati priznanja i zahvalu zaslužnim, brižnim, najboljim od nas i to ne samo policajcima već svima vama na raznim poslovima i razinama upravljanja unutar zajednice koji predano, svojim zalaganjem doprinosite zajedničkom dobru i činite živote i imovinu naših sugrađana sigurnijim. Neizmjerno vam hvala.
Hvala vam svima dragi prijatelji što ste i ove godine danas ovdje sa nama, čestitam svim zaposlenicima Policijske uprave zadarske nadolazeći Dan hrvatske policije i blagdan sv. Mihovila. Građanima grada Zadra, žiteljima Zadarske županije želim obećati da ćemo dati sve od sebe da budemo svijetlo za one koji ga trebaju kako bi ovaj prostor hrvatske živio i poslovao u miru.“

 
Program se nastavio prigodnim govorima župana Zadarske županije, Božidara Longina i zadarskog nadbiskupa  mons. Želimira Puljića. Župan je čestitao policijskim službenicima njihov dan te istaknuo uspješnu suradnju s policijom poglavito u izazovnim vremenima pandemije, dok je nadbiskup zazvao blagoslov na policijske službenike pri njihovom radu te im uputio čestitke uz zagovor kod nebeskog zaštitnika Svetog Mihovila.

Na svečanosti su prigodno uručene zahvalnice policijskim  službenicima. Tako su odlukom načelnika policijske uprave zadarske, zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana kroz proteklu godinu dodijeljene zahvalnice šestorici policijskih službenika/ca i  namještenika.  

Isto tako za uspješnu suradnju dodijeljene su zahvalnice institucijama i vanjskim suradnicima kao priznanje za potporu u opremanju policijskih objekata te pružanju potpore pri provođenju programa i aktivnosti Policijske uprave zadarske, i to: Zadarskoj županiji, Gradu Zadru, Sveučilištu u Zadru, 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Gradu Biogradu, Rebeki V. Pevec te austrijskom novinaru, Michaellu Ellenbogenu za promociju rada ove policijske uprave u inozemnom glasilu.

Zahvalnice su dodijeljene i  za osobni te profesionalni doprinos pri ustroju i organizaciji rada policijske uprave, bivšim načelnicima uprave, Tomislavu Staniću i Ivanu Brzoji, te zapovjednicima Specijalne jedinice Policije Poskoci, Đuri Županu i Svemiru Vrsaljku.

U ime nagrađenih zahvalio se gospodin Tomislav Stanić, koji se u svom emotivnom govoru podsjetio na dane ustroja i početaka rada policije na ovom području kao i na razdoblje osnivanja neovisne nam Republike Hrvatske, ali na kraju dodao kako s zadovoljstvom gleda na nove naraštaje koji iz godine u godinu popunjavaju redove današnje zadarske policije.