Obilježje - grb SJP Poskoci

Slika /PU_ZD/slike/poskoci crtež.jpg
Foto: PU zadarska

Ove godine navršilo se 30. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije „Poskoci“.  U sjećanje na poginule pripadnike jedinice te kao trajni podsjetnik na ratni put prve postrojbe specijalne policije osnovane u Republici Hrvatskoj, na objektu streljane u sjedištu Policijske uprave zadarske, izrađen je grb postrojbe SJP „Poskoci“.
Pripadnici SJP „Poskoci“ sudjelovali su u svim ključnim bitkama u Domovinskom ratu,  iako se ratna djelovanja  „Poskoka“ u najvećem djelu vežu za Velebit. Bitka za Velebit je jedna od najdužih i najtežih kroz povijest ratovanja, a svaki pripadnik postrojbe na Velebitu je proveo oko 600 dana.
 
                                              
 

Grb SJP „Poskoci“ izradila je Damira Fuzul, državna službenica u Službi za granicu ove Policijske uprave koja se u svoje slobodno vrijeme bavi modnim dizajnom i modnom ilustracijom. Damira je do sada  sudjelovala na 15 modnih revija i izložbi, a 2008. i 2011.godine svojim crtežima sudjelovala je i na izložbi u Muzeju Policije. Oblik grba: mač i zmija kao glavno obilježje postrojbe Poskoci,  izrađen je akrilnim bojama, a crtež ima obilježje grafita, obzirom je nastao na zidu u velikom formatu
 

 

Iz povjesnice SJP „Poskoci“:
„...U Zadru  je 15. listopada 1990. godine utemeljena Jedinica za posebne namjene Policijske uprave zadarsko-kninske pod nazivom "Poskoci", popunjena domoljubima i dragovoljcima...Shvaćajući težinu, važnost trenutka i situacije u kojoj se nalazi narod ovih prostora, pristupilo se ubrzanoj izobrazbi 30 pripadnika jedinice. Po završetku teške i mukotrpne obuke, donesena je odluka o uspostavi policijskih ispostava u Stankovcima, Polači, Kruševu i Jasenicama u čemu je specijalna policija aktivno sudjelovala...Pripadnici Poskoka bili su izloženi otvorenim neprijateljskim napadima u Jasenicama, na crti obrane Briševo-Murvica - Bokanjac - Dračevac...Također su sudjelovali u osvajanju vojarni JNA-e, obrani mjesta Suhovare , akciji oslobođenja brda Križ - bitnog strateškog položaja, zbog mogućnosti zauzimanja i presijecanja Jadranske magistrale, važne prometne veze srednje i južne Dalmacije...Dana 28. kolovoza 1992., započelo se je sa obranom Velebita te je uspostavljena  prva crta obrane na dominantnim točkama: Sveto Brdo - Ošćenica - Velika Glava - Malo Libinje - Suljin Stan. Istodobno se radilo na pripremi terena za uvođenje skupnih snaga Specijalne policije MUP-a RH-e i na pripremi terena za oslobađajuću operaciju «Maslenica»....Nakon uspješno provedene VRO «Maslenica», «Poskoci» su u sklopu skupnih snaga SJP-e, MUP-a RH, održavali uspostavljenu borbenu liniju na Velebitu sve do oslobodilačke akcije "OLUJA"..."

U sjećanje na hrabrost i žrtvu poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije „Poskoci“ koji je svoje živote položili na oltar Domovine, kao čin zahvale i zalog trajnog sjećanja, objekti i centri policijske uprave nose njihova imena, a svake godine posebno se  obilježavaju godišnjice pogibije pripadnika Ante Baljaka, Svete Denone, Franka Lisice, Marka Vulića  te Dragana Žunića kao i godišnjice osnivanja jedinice.

                                                         



Stranica