Oštetili trgovačka društva za preko 10 milijuna kuna

Slika PU_ZD/novac01.jpg

Danas je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije osobe iz Zadra u dobi od 60 i 65 godina i dvije osobe iz Zagreba u dobi od 39 i 55 godina, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti, Prijevare u gospodarskom poslovanju, Prijevare, Krivotvorenja isprave, Krivotvorenja službene isprave i Pomaganja.

Foto: Ilustracija

Danas je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije osobe iz Zadra u dobi od 60 i 65 godina i dvije osobe iz Zagreba u dobi od  39 i 55 godina, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti, Prijevare u gospodarskom poslovanju, Prijevare, Krivotvorenja isprave, Krivotvorenja službene isprave i Pomaganja.
 

Postoji osnovana sumnja da je 65 godišnjak, u svojstvu odgovorne osobe-vlasnika i direktora jednog trgovačkog društva u Zadru, u dogovoru sa  60 - godišnjakinjom, direktoricom istog društva, kao fizička osoba sačinio Ugovor o kupoprodaji nekretnine-građevinskog zemljišta sa trgovačkim društvom čiji je vlasnik.  

Tim je Ugovorom, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, dana 19. listopada 2005.g. kupio nekretninu-zemljište po cijeni od 60 eura po m2, koju je mjesec dana kasnije preprodao trgovačkom društvu iz Zagreba po cijeni od oko 200 eura po m 2, čime je oštetio trgovačko društvo za iznos od preko 5 milijuna kuna.   

Prvoprijavljeni 65- godišnjak sumnjiči se također da je, s ciljem da sebi pribavi znatnu imovinsku korist, iskoristivši svoj položaj, preuzeo novčana sredstva trgovačkog društva čiji je vlasnik, iako nije imao nikakva potraživanja od tog društva i tim sredstvima vraćao svoj osobni dug, oštetivši  trgovačko društvo za iznos preko od 1.376 000 kuna.  

Također se sumnjiči da je u razdoblju od 2002. g.do svibnja 2009.g. od fizičkih i pravnih osoba posuđivao novac, što je jamčio vratiti izdavanjem potvrda i zapisnika o pozajmici, a što nije učinio do danas, čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od preko 2,5 milijuna kuna.  

39-godišnjak i 55-godišnjakinja sumnjiče se da su, u svojstvu zaposlenika dvije tvrtke u Zagrebu sačinili krivotvorene isprave – račune i otpremnicu za nepostojeću robu, na koji su način omogućili 65-godišnjaku realizaciju Ugovora o operativnom leasingu.  

Dio tih sredstava u iznosu od preko 1.188 000 kuna do danas nije vratio te je leasing društvo oštetio za taj iznos, čime je počinio kazneno djelo Prijevare u gospodarskom poslovanju, a 55-godišnjakinja i 39-godišnjak kazneno djelo Krivotvorenja isprave i Krivotvorenja službene isprave.  

Tijekom dana 60 -godišnjakinja i 65-godišnjak će se uz kaznenu prijavu privesti istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

 


Stranica