Završna koferencija povodom zatvaranja Stožera "TURS 2019"

  • Slika /PU_ZD/slike/zatvaranje stožera 2019. 6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Stožeru za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone održana završna konferencija, uz nazočnost potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, zamjenika glavnog ravnatelja policije Željka Prše, načelnika PU Antona Dražine,  župana Zadarske županije Božidara Longina ....

Foto: PU zadarska

Danas je u Stožeru za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Zadru održana završna konferencija, na kojoj su uz potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, zamjenika glavnog ravnatelja policije Željka Prše, načelnika PU Antona Dražine,  župana Zadarske županije Božidara Longina, predstavnika grada Zadra, nazočili predstavnici VSOA-a, SOA-e, vatrogasne zajednice, Ravnateljstva civilne zaštite, te načelnici policijskih uprava od Istre do Dubrovnika, kao i mnogobrojni predstavnici medija.
U uvodnom dijelu konferencije zamjenik glavnog ravnatelja policije – Željko Prša održao je prezentaciju Sigurne turističke sezone 2019., s iscrpnim podacima o stanju sigurnosti tijekom turističke sezone na području Republike Hrvatske te statističkim pokazateljima sigurnosti, s posebnim osvrtom na kaznena djela i prekršaje u kojima su sudjelovali strani državljani. Svi statistički pokazatelji pokazuju zavidno stanje sigurnosti tijekom sezone, pri čemu je zamjenik Prša prezentirao i najuspješnije kriminalističke obrade tijekom sezone. Što se tiče kaznenih djela, od lipnja mjeseca do kolovoza na području policijskih uprava na moru  evidentirano je 1694 kaznenih djela na štetu stranih državljana, dok je lani evidentirano 1646 kaznena djela, što je za 2,9 % povećanje, ali se bilježi smanjenje kaznenih djela imovinskog karaktera, teških krađa i krađa, od 3%. Također su podaci što se tiče stanja sigurnosti u prometu zadovoljavajući, poglavito iz razloga što se bilježi manji broj poginulih i manji broj teško ozlijeđenih sudionika u prometu. Isto tako bilježi se smanjenje broj požara za 21,5% u odnosu na prošlu godinu.
U svom obraćanju župan Zadarske županije Božidar Longin je posebno izrazio zadovoljstvo stanjem sigurnosti na području koje pokriva zadarska policija, te zahvalio policijskim službenicima na trudu i naporu koji su doprinijeli sigurnosti,  kao jednog od prepoznatljivih brendova našeg turizma.
Na kraju je u svom obraćanju, potpredsjednik Vlade i ministar dr.sc. Davor Božinović kazao: „Ravnateljstvo policije, kao središnja razina, bilo je ova tri mjeseca u Zadru, predstavljeno kroz jednog od zamjenika ravnatelja policije. Ne zove se Zagreb, već se to radi na licu mjesta. Zašto Zadar? S jedne strane tu je Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka, zatim s geografske strane, Zadar je zemljopisna sredina, ali i grad koji ima uzlaznu putanju kada govorimo o turizmu i drugim gospodarskim aktivnostima.“
Zahvalio je županu zadarskom na iskazanim pohvalama radu policije te iskoristio priliku kako bi čestitao županu na nagradi za Luku godine.
Dodao je između ostalog, kako je sigurnost zasigurno kriterij temeljem kojega se bira mjesto za odmor i kazao da je sigurnost naš brend, te naglasio kako je i ovogodišnju sezonu obilježila odlična međuresorna suradnja svih čimbenika u sustavu domovinske sigurnosti, što je i dovelo do povoljnog stanja sigurnosti tijekom ovogodišnje sezone.
 

Stranica