Započela akcija "Mir i dobro"

Slika /2021/MID 2021.jpg

Akcija započinje 15. prosinca 2021. godine i trajat će do 9. siječnja 2022. godine

Foto: MUP RH

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine, provodi tradicionalnu akciju ''Mir i dobro'' kojom se nastoji spriječiti stradavanje prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

Akcija se provodi već 28 godina kako bi se javnosti skrenula pozornost na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.

Prošlogodišnji blagdani na zadarskom području protekli su u  povoljnom ozračju pa tako nije zabilježen niti jedan događaj u kojem je netko ozlijeđen zbog uporabe pirotehničkih sredstva, također nisu evidentirana oduzimanje oružja, streljiva i pirotehničkih sredstava radi njihovog nezakonitog posjedovanja i nezakonite uporabe, a evidentirana su dva pronalaska neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i deset dragovoljnih predaja oružja i streljiva.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene prirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Savjetujemo građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Ako već koriste pirotehniku, neka budu uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način i obavezno kupovinu pirotehnike obavljati u  trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.


OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA
 
  • Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava
  • Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne
  • Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola
  • Poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva
  • Pojam „sigurnosna udaljenost“ znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)
  
 
POSEBNI SAVJETI ZA RODITELJE
 
  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju.
  • Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć !
  • Ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.
 
Također, podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što možete predati bez sankcija ilegalno oružje, možete predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava.

Promotivni video spot pogledajte na poveznici

https://www.youtube.com/watch?v=Pb010bIB3g8

Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i – prije svega – svečanije.
                          


Stranica