Zadrani obilježili 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /2022/prometNovi direktorij/nac dan sigurnosti prometa 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U modi su nova pravila – kojima je regulirano sudjelovanje električnih romobila, električnih monocikla, segwaya i sličnih vozila u prometu

Foto: PU zadarska

Danas je u Zadru na Poljani Ivana Pavla II obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je poslužio kao dodatna prilika da se građane neposredno upozna s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova među kojima je i Zadar.

Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu. Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih.

Promotori su u interaktivnom informativnom kutku posjetitelje informirali o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imali su mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak. Također, svima su na raspolaganju bili dostupni i foto rekviziti #uModiSuNovaPravila i #VozimOdgovornoStižemSigurno kako bi i vlastitom fotografijom popratili obilježavanje.

U prvih devet mjeseci na zadarskim cestama zabilježeno je 1635 prometnih nesreća u kojima su stradale 534 osobe, od čega 4 osobe sa smrtnim posljedicama. U odnosu na isto promatrano razdoblje iz 2021. godine, bilježimo porast prometnih nesreća, ali zje za istaknuti kako je smanjen broj smrtno stradalih osoba za 73,3 %  te teže ozlijeđenih osoba za 13,8%.
Policijski službenici Policijske uprave zadarske, radi smanjenja broja prometnih nesreća, na prometnicama svakodnevno provode aktivnosti nadzore brzine te prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine, primjenjuju sankcije propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. U dane vikenda poduzimaju se i intenzivnije i pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a s istim ciljem provode se i druge operativne akcije u prometu na razini RH i Europske unije.
“, istaknuo je Ante Kardum, policijski službenik za poslove prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave zadarske.


 
 

Krajnji je cilj nove kampanje „U modi su nova pravila“ i obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja novih, ali i postojećih prometnih pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja.

Pratite nas na društvenim mrežama #uModiSuNovaPravila #PožuriPolako #VozimOdgovornoStižemSigurno – Twitter  | Facebook  | Instagram

Podsjećamo da svoja znanja i nadalje možete provjeriti na KVIZU
 

Stranica