Za vikend sankcionirano 25 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Slika /2023/POLICIJA/328.jpg

Kod dva vozača u Zadru utvrđena koncentracija alkohola veća od 2 promila 

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 29. ožujka do 01. travnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 25 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 51 prekršaj zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  8 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  5 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Evidentirano je 5 prekršaja zbog upravljanja prije položnog vozačkog ispita te 8 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda. 

Iz prometa je isključeno 35 vozača i 8 vozila. U tom vremenu dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.


Bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane upravljanja vozilom, zaustavljen u vožnji pod utjecajem alkohola

Najveća koncentracija alkohola od 2,59 promila izmjerena je kod 49-godišnjeg vozača kojeg su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar tijekom nadzora prometa zaustavili u subotu, 30. ožujka u 13.10 sati u Zadru u Ulici Hrvatskog sabora dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako vozilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Vozač je uhićen i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja, 49-godišnjak je u nedjelju, 31. ožujka doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je nakon saslušanja određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 14 dana.


Pod utjecajem alkohola vrijeđao policijske službenike

Jučer, 01. travnja u 02.30 sati u Zadru u Ulici 112. brigade, policijski službenici Policijske postaje Zadar su u nadzoru prometa zaustavili 27-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka. Kontrolom vozača utvrđeno je kako vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2,20 g/kg.

Tijekom postupanja, vozač je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike pružajući aktivni otpor i odbijajući naredbe policijskih službenika. Uz uporabu sredstava prisile, 27-godišnjak je uhićen i doveden u prostorije policije.

Nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva, vozač je uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prepraćen na nadležni odjel Općinskog suda u Zadru. Nakon saslušanja određena mu je mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od pet dana. 
  

 

Stranica