Vožnja pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita

Slika /2023/POLICIJA/briševo.jpg

Tijekom vikenda policijski službenici su na zadarskim prometnicama kontrolirali ukupno 896 vozila i vozača

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 11. do 13. kolovoza 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 329 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 21 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 87 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 6 prekršaja zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, 5 prekršaja zbog vožnje bez tehničkog pregleda te 9 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige.

Iz prometa je isključeno 36 vozača i 6 vozila. U tom vremenu dogodilo se 39 prometnih nesreća u kojima je deset osoba teže ozlijeđeno te je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Vožnja pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita

- Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su tijekom kontrole prometa, u nedjelju, 13. kolovoza u 19.20 sati u Zadru u Ulici Put murvice zaustavili 62-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,13 g/kg upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, a što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda.

Zbog počinjenog prekršaja, 62-godišnji hrvatski državljanin je isključen iz prometa. Vozač je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Istog dana, u 12.38 sati, policijski službenici Policijske postaje Zadar u Murvici su tijekom kontrole prometa zaustavili teretni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je pod vidnim utjecajem alkohola upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je odbio alkotestiranje te je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Uz optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja, vozač je jutros prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

- Također, u nedjelju u 07.30 sati u Zadru u Ulici 72. Bojne vojne policije, policijski službenici Policijske postaje Zadar zaustavili su teretni automobil sisačkih registarskih oznaka s kojim je prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 23-godišnji hrvatski državljani. Uz optužni prijedlog, vozač je prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel nadležnog suda u Zadru. 

- Policijski službenici Policijske postaje Biograd, u nedjelju, 13. kolovoza u 01.45 sati su u Ulic dr. Franje Tuđmana pokušali zaustaviti automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je vozač na obilježenom pješačkom prijelazu, nepropisno pretjecao vozila ispred sebe. Uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju vozač je zaustavljen. Daljnim postupanjem prema 26-godišnjem vozaču utvrđeno je kako je automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,79 g/kg te za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilima.

Vozač je isključen iz prometa te smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je zbog počinjenih prometnih prekšaja određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 15 dana.

Stranica