Vikend na zadarskim prometnicama

Slika /2022/POLICIJA/15.jpg

Dogodile su se 33 prometne nesreće u kojima je pet osoba teže te je sedam osoba lakše ozlijeđeno

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 04. do 07. kolovoza 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 192 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  •  9 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 28 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 8 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 2 prekršaja zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja zbog vožnje bez tehničkog pregleda. 

Iz prometa je isključeno 14 vozača i 3 vozila. U tom vremenu dogodile su se 33 prometne nesreće u kojima je pet osoba teže te je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,16 g/kg izmjerena je kod 40-godišnjeg državljanina Slovenije, vozača automobila slovenskih registarskih oznaka, koji je u petak, 05. kolovoza u 17.30 sati u Viru izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 40-godišnjak je prekršajno sankcioniran.


Teže ozlijeđeni u prometu

U nedjelju, 06. kolovoza oko 18.10 sati u Petrčanima, na županijskoj cesti ŽC-6012 dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen motociklist.
 
Prema rezultatima provedenog očevida, nesreća se dogodila kada je maloljetni hrvatski državljanin,prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao motociklom bez registarskih oznaka te zbog neprilagođene brzine kretanja vozila izgubio nadzor nad motociklom uslijed čega je sišao s kolnika te udario u stablo pored kolnika.
Liječnička pomoć pružena mu je u Općoj bolnici Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.  

- - - -

U nedjelju, 06. kolovoza oko 15.50  sati u Zadru, u Ulici 4. Gardijske brigade dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen motociklist.
 
Prema rezultatima provedenog očevida, nesreća se dogodila kada je 18-godišnji hrvatski državljanin, upravljajući motociklom na kojem nije imao istaknute registarske oznake, zbog neprilagođene brzine kretanja u zavoju  izgubio nadzor nad upravljačem te prešao u drugi prometni trak, namijenjen kretanju vozila u istom smjeru te motociklom udara u nogostup uslijed čega zajedno s motociklom pada na kolnik i udara u zaštitnu ogradu.
Liječnička pomoć pružena mu je u Općoj bolnici Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede. Daljnjim postupanjem policije utvrđeno je kako je  18-godišnji vozač upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje.

O prometnim nesrećama, policija će  dostaviti izvješća nadležnom državnom odvjetništvu.

- - - -

Jučer, 06. kolovoza  oko 11.10 sati u Zadru u Ulici Vlatka Mačeka dogodila se prometna nesreća u kojoj je teške ozljede zadobio maloljetni državljanin Češke.

Provedenim očevidom sumnja se da je do nesreće došlo kada je 48-godišnji državljanin Češke upravljao motociklom čeških registarskih oznaka na kojem se kao putnik nalazio maloljetni državljanin Češke, te se vozač nije pridržavao  propisanog sigurnosnog razmaka uslijed čega udara u automobil zadarskih registarskih oznaka koji se kretao ispred i s kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin.
 
Uslijed udara, motocikl s vozačem i putnikom pada na kolnik te je zbog zadobivenih ozljeda maloljetni putnik prevezen u zadarsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen.

Na mjestu događaja proveden je očevid te zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv  48-godišnjaka se podnosi  kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru.

- - - -

Policijski službenici Policijske postaje Pag provode kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Izazivanje nesreće u cestovnom prometu, a u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju, 06. kolovoza oko 17.20  sati u mjestu Dinjiška na otoku Pagu, u kojoj je 69-godišnji hrvatski državljanin upravljao automobilom zagrebačkih registarskih te izazvao prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđeno dijete.
Djetetu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.






 

Stranica