VIDEO: Zadarska policija otkrila do sada najveću plantažu marihuane na području županije

  • Slika /2021/marihuana/Plantaža sl 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Na plantaži industrijske konoplje vlasnik zasadio više od 7 500 stabljika marihuane

Foto: PU zadarska

Policijski službenici su proveli  kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči da je tijekom svibnja 2021. godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio preko 20 000 stabljika konoplje. Od toga je, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (NN 107/1, 87/02, 163/03, 141/04, 40/07, 149/09, 84/11, 80/13 i 39/19), na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21 000 m2  zasadio preko sedam tisuća (7 728) stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane koje se nalazi u Dijelu I. Odjeljku 3 na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga (NN 10/2016). Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje.

Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije.

Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8 800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona.




Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 58-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je danas predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U odnosu na ovo kazneno djelo policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavljaju kriminalističko istraživanje.

Stranica