Upravljao vozilom sa 3,37 promila

Slika /2022/motor.jpg

Tijekom proteklog vikenda zadarska policija je kontrolom prometa obuhvatila 632 vozača, kod kojih je utvrđeno 148 prekršaja

Foto: PU zadarska


Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 23. do 26. veljače 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 148 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 12 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 26 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 14 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  5 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 8 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije, 4 prekršaja zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka, odnosno prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla, 3 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja te 4 prekršaja zbog upravljanja u suprotnom smjeru.

Iz prometa je isključeno 12 vozača i 10 vozila. U tom vremenu dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba.


Upravljao vozilom sa 3,37 promila

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac su u subotu, 24. veljače u 16.10 sati, na županijskoj cesti ŽC-5203 na području mjesta Brotnja zaustavili automobil šibenskih registarskih oznaka, kojim je pod utjecajem alkohola od 3,37 g/kg upravljao 48-godišnji hrvatski državljanin. Daljnjom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je kako je vozilu isteklo važenje prometne dozvole i obveznog osiguranja dok vozač kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, 48-godišnji vozač je prekršajno sankcioniran. 



Tijekom vikenda, zbog počinjenih prekršaja u prometu, sankcioniran je i vozač u dobi od 30 godina kojeg su policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar tijekom nadzora prometa zaustavili u nedjelju, 25. veljače u 01.00 sati u Zadru u Ulici kralja Dmitra Zvonimira dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,31 g/kg i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom, policija je prekršajno sankcionirala 28-godišnjeg vozača koji je sinoć, 25. veljače oko 20.10 sati u Zadru na Obali kneza Trpimira upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka te dolaskom do zavoja brzinu vozila nije prilagodio uvjetima i stanju kolnika. Uslijed takve vožnje, vozač je izgubio nadzor nad upravljačem, vozilo se na kolniku rotira i slijeće u more.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 1,70 g/kg i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola istekla, policiijski službenici su na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru prepratili 38-godišnjeg vozača kojeg su tijekom nadzora prometa zaustavili u petak, 23. veljače u 19.15 sati u Zadru u Ulici bana Josipa Jelačića dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
 

Stranica