U Zadru obilježena 27. obljetnica VRO "Maslenica 93"

  • Slika /PU_ZD/slike/maslenica 20.6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

Foto: PU zadarska

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.
 
U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica Gradske glazbe, a mnogobrojna izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence na zadarskom Gradskom groblju te spomen obilježjima.
 
Zajednički vijenac ispod Središnjeg križa na gradskom groblju u ime Republike Hrvatske položili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general bojnik Miljenko Filipović, načelnik GS HV general zbora Mirko Šundov te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.
Uz savjetnika ministra unutarnjih poslova dr. Josipa Mihaljevića, izaslanstvu MUP-a su se pridružili pomoćnik načelnika Uprave za granicu Dragan Babović, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, načelnik PU zadarske Anton Dražina, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić i načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan.
 
Vijence su položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije i gradonačelnik Grada Zadra.
Nakon polaganja, uslijedio je mirozov  te  molitva odrješenja, a sjećanje na dane ponosa nazočnima je svojim stihovima dočarao Ivica Matešić – Jeremija, hrvatski branitelj i književnik.
Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom je program nastavljen kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine, gdje su izaslanstva simbolično položila 27 ruža  te na taj način  odali  počast svima onima koji su nesebično darovali svoje živote za slobodu Domovine.
 
Nakon toga je gradskim ulicama, uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH,  uslijedio veličanstveni svečani mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica, od Jazina, preko Branimirove obale, Gradskog mosta prema Narodnom trgu, zatim Širokom ulicom do katedrale Sv.Stošije, te preko Foruma pokraj Sv. Donata do crkve Sv. Šime.
U svetištu Sv. Šime  u 11 sati služena je Sveta misa za Domovinu uz sudjelovanje Klape HRM „Sveti Juraj“ i Policijske klape „Sveti Mihovil“, a misno slavlje predvodio je vojni kapelan don Ivo Topalović
Program se dalje nastavio na Sveučilištu u Zadru, gdje se  održao znanstveni kolokvij "Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica", a u 17 sati na istoj lokaciji će se održati simpozij "Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata".
 
Vojno-redarstvena operacija “Maslenica” bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.
U vojno-redarstvenoj operaciji „Maslenica 93“,  kodnog naziva "Gusar", u samo 72 sata oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije koja je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga u Domovinskom ratu.
 
Akcija je započela  22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro pod kodnim imenom Gusar, a u prvih 72 sata akcije su hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

 

Stranica