Tribina sjećanja na poginulog velebitskog heroja Dragana Žunića

  • Slika /2022/tribina sjećanja/8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jučer je u Zadru održana Tribina sjećanja na pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci, poginulog prije 30 godina na Velebitu

Foto: PU zadarska

U organizaciji Udruge Specijalne policije Poskoci, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i Policijske uprave zadarske jučer je u Zadru održana Tribina sjećanja na pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci, poginulog prije 30 godina na Velebitu.

U multimedijalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u Zadru, brojnim uzvanicima svoja sjećanja na poginulog Dragana Žunića i herojske velebitske dane prenijeli su doc.dr.sc Zlatko Begonja, Zapovjednici SJP Poskoci Đuro Župan i Svemir Vrsaljko te Instruktor u SJP Poskoci, Mišo Miletić.

Uvodnim izvođenjem himne od policijske klape Sv. Mihovil i odavanjem počasti minutom hrvatske tišine u program obilježavanja, sve prisutne uveo je doc.dr.sc. Zlatko Begonja koji je u svom govoru naglasio kako obilježavanje 30. obljetnice pogibije hrvatskog redarstvenika je vrijeme u kojem se u prvom redu prisjećamo Draganove osobnosti koja je zračila hrabrošću, moralnošću i domoljubljem, karakteristikama koje su trenucima početaka i trajanja Domovinskog rata krasile hrvatske policajce, kao i sve branitelje, sve one koji su nesebično davali sebe za ostvarenje povijesne težnje hrvatskog naroda za uspostavom slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Prvi zapovjednik SJP Poskoci, Đuro Župan istakao je "... od njih 82 koliko je tada raspoređeno u Zadarsku županiju, jedan dio je otišao u prometnu, dio u temeljnu policiju, a 32 pripadnika su bili okosnica SJP Poskoci. Dragan Žunić , član kluba "32", član kluba prvih i najboljih bez ikakve patetike, bez ikakvih naglašenih prigodnih razloga, koji bi se trebali govoriti, je doista jedna nesvakidašnja vrijednost. . . Njegovo prvo teško ranjavanje u obrani Jasenica i Masleničkog mosta, kada mu se to dogodilo pod mojim zapovjedništvom je prvi put pokazalo i definiralo sve ono što sam ja prije toga znao o njemu, jednu ogromnu hrabrost..."

Vraćajući se mislima unatrag i prisjećajući se Dragana, Svemir Vrsaljako je nadodao "... i to je bila ljubav to je bilo domoljublje to je bilo davanje."

Suborac Mišo Miletić se prisjetio svojih prijateljskih dana s Draganom i kazao "...hrabrost, odvažnost i ljubav prema Domovini koje je u sebi nosi jedan tako mlad i poletan čovjek, on je jedan od onih čija su djela toliko velika da pored bezbroj riječi koja imamo na raspolaganju, svaka od njih je jedinstveno premala da bi se njome mogli izraziti takve ljudske veličine..."

Svoj sonet, naslova "Žuna", napisan povodom obilježavanja pogibije hrvatskog sina, pjesnik Ante Nadomir Šutra je pročitao svim prisutnima te ga potom uručio majci i obitelji Dragana Žunića.

Prije održavanja Tribine sjećanja, obitelj i ostali uzvanici položili su vijence i zapalili svijeće pod velebitskom stinom ispred Policijskog centra Dragana Žunića u Zadru.


Stranica