Sigurnost osoba treće životne dobi

  • Slika /PU_ZD/slike/SUKOŠAN 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Policijske uprave zadarske, Zadarske Županije, Matice umirovljenika Zadarske županije te Matica umirovljenika Sukošan i Bibinje uz potporu  Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije dana 19. prosinca  2019. u Domu mladeži Sukošan  s početkom u 17,00 sati provodile su se aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“.

Foto: PU zadarska
Ovom prigodom policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske u suradnji sa policijskim službenicima Druge policijske postaje Zadar educirali su članove matica umirovljenika o obilježjima kaznenih djela prijevara, obilježjima počinitelja te o važnosti samozaštitnog ponašanja svakog građanina kako bi spriječili da postanu žrtvama kaznenih djela. Umirovljenike su upoznali sa savjetima o samozaštitnom ponašanju građana koji se nalaze na prigodnim brošurama tiskanim u okviru ovog projekta, te kako postupiti ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi.
Zatim je odigrana  kazališna predstava „Kao san“ u izvedbi MAK TEATRA iz Zagreba. Tijekom predstave u obliku monodrame prezentirane su  ispovijesti žrtava različitih oblika krađa i prevara. Scenarij i  režija osmišljeni su s puno komičnih momenata tako da je publika o ovoj ozbiljnoj temi učila  na  dramski način.  Pripovjedač  je nastojao gledateljima osnažiti vještine samozaštite od džepara i prevaranata, te ih je učio kako pravilno reagirati u različitim situacijama.
„Sigurnost osoba treće životne dobi“ lokalni je  preventivni projekt kojem je nositelj Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a partneri Zadarska županija, Policijska uprava zadarska i Matica umirovljenika Zadarske županije. Projekt se na području PU zadarske provodi još od 2012.godine i to u obliku edukacije osoba treće životne dobi od strane policijskih službenika i uz potporu lokalne samouprave,   a ove godine je  upotpunjen i sa dramskim programom.
Projekt je usmjeren na sprječavanje kaznenih djela prijevara lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe, a ciljana skupina su osobe starije od 65 godina i članovi matica umirovljenika sa područja cijele Zadarske županije.

Stranica