Savjeti za mirnu novogodišnju noć

Slika /2021/pirotehnika_fin_mzo-3.png

Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku, stoga  još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teže posljedice

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine  provodi akciju  „Mir i dobro“ koja za cilj ima sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Od ove godine zabranjena je prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja, nakon čega se više ne smiju koristiti.
Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Osim pirotehničkih sredstava i zlouporabe oružja, vožnja pod utjecajem alkohola kao i ostala kršenja prometnih propisa mogu dovesti do neželjenih posljedica u novogodišnjoj noći.
 
Podsjećamo građane da su alkohol i neprilagođena brzina najčešći uzroci prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama. Stoga poštujte prometne propise i ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Isto tako je kažnjivo i odbijanje alkotesta te je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Budući da već i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, podsjećamo vozače na sljedeće:
  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.


Sukladno važećim odlukama Stožera Civilne zaštite, te odgovarajućim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, kulturne i zabavne manifestacije su smanjene u odnosu na prethodne godine, te će policija tijekom blagdana poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

Naime, tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici Policijske uprave zadarske su prilikom postupanja evidentirali i sankcionirali kažnjiva ponašanja koja se odnose na promet i nepoštivanje epidemioloških mjera.

Tako su u Zadru u 15.00 sati u Ulici Hrvatskog sabora zaustavili 40-godišnjakinju koja je upravljala osobnom vozilom šibenskih registarskih oznaka za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, dok su u 23.55 sati u Vukovarskoj ulici zaustavili 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,40 g/kg.
Zbog opasnosti nastavljanja ugrožavanja sigurnost prometa na cestama, vozačica i vozač su isključeni iz prometa te su prekršajno sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Također, jučer su policijski službenici tijekom nadzora nad provođenjem epidemioloških mjera u 3 ugostiteljska objekta na biogradskom području te u 1 ugostiteljskom objektu u Zadru, zatekli 5 osoba u kršenju odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolest, a odnosilo se na nenošenje zaštitnih maski za lice odnosno kretanju unutar ugostiteljskog objekta bez zaštitne maske.
Sve osobe zatečene u prekršaju su sankcionirani sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Policija poziva građane da novogodišnju noć provedu sigurno, da ne zlorabe oružje i pirotehniku te da ne sjedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol.


                                                          

 

 

Stranica