Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu tijekom vikenda

Slika /2021/Zimski uvjeti.jpg

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima sa priključnim vozilom

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 20. siječnja do 23. siječnja 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 86 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 8 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 18 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 3 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja te po 1 prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje i zbog upravljanja vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tj. bez važećeg tehničkog pregleda. 

Ukupno je kontrolirano 618 vozila i vozača, te su četiri vozača sankcionirana i zbog nepoštivanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno neposjedovanja zimske opreme.

Iz prometa je isključeno 11 vozača i 2 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 13 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.


Reecidivist u prometu: Dobio 12 dana zatvora zbog prometnih prekršaja

Zbog počinjenih prometnih prekršaja, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer uz Optužni prijedlog na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru prepratili 41-godišnjeg hrvatskog državljanina kojem je određena mjera zadržavanja u trajanju od 12 dana nakon čega je prepraćen u Zatvor u Zadru.

Naime, u nedjelju  22. siječnja oko 00.10  sati  na državnoj cesti DC-422 kod Babinduba, 41-godišnjak je upravljao automobilom BMW  zadarskih registarskih oznaka, sletio van kolnika i izazvao prometnu u kojoj je lakše ozlijeđen. Daljnjim postupanjem, odbio je test na prisutnost alkohola i droga.


   Pag: vozaču izmjerena koncentracija od 1,74 promila

U petak, 20. siječnja u 19.55 sati u Pagu u Zagrebačkoj ulici, policijski službenici Policijske postaje Pag tijekom kontrole prometa zaustavili su automobil  Dacia splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin.

Provedenim alkotestiranjem vozaču je utvrđena koncentracija alkohola od 1,74 promila te je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je prekršajno sankcioniran.


    Podsjećamo: Od 15. studenog obavezna uporaba zimske opreme

Zimski uvjeti na cestama definirani su člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao uvjeti koji nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Novčanom kaznom od 5000 do 15000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba – obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu. Za prekršaj iz ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu.

Prije započinjanja vožnje vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu s vozila. Za nepridržavanje ovih obveza Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.


  
 

Stranica