Pripazite na svoje torbice i novčanike u gužvama u gradu te trgovačkim centrima

Slika /2022/advent.jpg

Savjetujemo građane kako mogu smanjiti mogućnost krađe novčanika i torbica te kako zaštititi svoju bankovnu karticu

Foto:PU zadarska

Pred nama je zadnji petak u studenom, poznat kao i Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada trgovine za svoje kupce pripremaju snižene cijene te se u trgovačkim centrima ovih dana očekuje veći broj ljudi.
 
Također, gužve se očekuju i na javnim mjestima diljem županije, gdje započinje održavanje predblagdanskih manifestacija- Advent.
 
Krađe torbica i novčanika najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim frekventnim mjestima.

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili  verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće krađom novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene). Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, policija savjetuje kako izbjeći krađu:
 
·         ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
·         nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje
·         torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga
·         novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
·         ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.
 

Savjeti kako zaštititi svoju bankovnu karticu

     Bankovna kartica siguran je način čuvanja i upotrebe vašeg novca, no za to je potrebno držati se osnovnih sigurnosnih pravila kako biste je zaštitili od prijevare.
 
·         nemojte ostavljati svoju karticu na mjestu gdje je netko može uzeti, čuvajte je kod sebe u novčaniku tako da je možete upotrebljavati za sve kupnje i potrebe za gotovinom
·         nikad nemojte unositi ili otkrivati svoj PIN pri kupnji stvari putem interneta, telefona ili pošte
·         ako vam se kartica izgubi ili je ukradena, odmah kontaktirajte svoju financijsku instituciju jer time smanjujete svoju odgovornost u slučaju gubitaka zbog prijevare
·         provjeravajte svoje mjesečne izvode i ako identificirate bilo kakvu neovlaštenu transakciju, odmah o njoj obavijestite svoju banku
·         ako izgubite svoju bankovnu karticu ili vam je netko ukrade, odmah nazovite svoju banku i blokirajte svoju karticu kako biste zaštitili svoj novac i spriječili njezinu neovlaštenu upotrebu.

 
Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji. 

Stranica