Prevencija razbojništva

Slika PU_ZD/prev raz 13 nas.jpg

Foto: Ilustracija

I ove jeseni nastavljene su preventivne aktivnosti predviđene projektom  „Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske crpke“, koji projekt PU zadarska provodi zajedno sa svojim partnerima, udruženjima i trgovačkim  društvima koja u svom vlasništvu imaju benzinske crpke, prodavaonice mješovitom robom i prodavaonice za otkup zlata.

Tako su prošlog tjedna održana edukativna predavanja zaposlenicama više prodavaonica mješovitom robom sa područja PU zadarske.

Preventivne aktivnosti u okviru ovog projekta  provode policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Službe kriminalističke policije i Službe policije PU zadarske i inspektorima Inspektorata za zaštitarske i detektivske djelatnosti Inspektorata unutarnjih poslova PU zadarske.

Predavanja su provedena s ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja zaposlenika prodavaonica, a tijekom predavanja prodavačice su upoznate i sa ostalim  ciljevima projekta, te  sa obilježjima kaznenog djela razbojništva.

 Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su  nastojali senzibilizirati  zaposlenike o važnosti  samozaštitnog ponašanja i  podići razinu njihovog samozaštitnog ponašanja.

Također se nastojalo postići bolju informiranost zaposlenika u prodavaonicama o načinima počinjenja kaznenog djela „Razbojništvo“ i obilježjima sumnjivog ponašanja.

U  nastavku predavanja prisutni su upoznati da je razbojništvo teško kazneno djelo sa obilježjima nasilja, te  da ima izuzetnu društvenu opasnost, utječe na svakodnevne aktivnosti građana i povećava strah od kriminala.

Upozoreni su da njihov život i zdravlje vrijede najviše, te da je vrijeme dojave policiji od velike važnosti nakon počinjenja kaznenog djela razbojništva.

 Što kraće vrijeme od počinjenja kaznenog djela do dojave znači veću mogućnost da se počinitelj pronađe. Isto tako naglašena je i važnost suradnje građana sa policijom prije, tijekom i nakon razbojništva.

Zaposlenici su zamoljeni da zapamte počinitelja što preciznije, jer će dobar opis počinitelja, vozila i drugih detalja pomoći  policiji u pronalasku počinitelja.  

Zaposlenice su aktivno sudjelovale u predavanjima, a svoja iskustva su iznijele zaposlenice koje su bile žrtve razbojništava u proteklom periodu.

Zaposlenice koje su bile žrtve razbojništva posebno su naglasile da je razbojništvo nepredvidiva situacija za  koju unaprijed nitko ne možete sa sigurnošću pretpostaviti  kako će reagirati, te da su za prodavačice  ovakvi savjeti policije korisni.

Nakon predavanja prisutnima su podijeljeni prigodni letci sa savjetima o samozaštitnom ponašanju i kontakt brojevima u slučaju da postanu žrtve kaznenog djela, te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja se navode na letku i upozorenja policije  koja su čuli na predavanjima prenesu svojim kolegama.               



Stranica