Prevencija razbojništava na benzinskim postajama

Slika PU_ZD/Letak razbojništvo 2012_A5.jpg

U prostorijama PU zadarske, dana 11. prosinca 2012. godine, održana su edukativna predavanja za zaposlenike trgovačkih obrta i trgovačkih društava okupljenih u Udruženje trgovaca Zadarske županije. Predavanja su održana u okviru Preventivnog projekta „Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske postaje“, koji provodi Policijska uprava zadarska kao predlagatelj, u suradnji sa partnerima Udruženjem trgovaca Zadarske županije,

Foto: Pu zadarska

U prostorijama PU zadarske, dana 11. prosinca 2012. godine, održana su edukativna predavanja  za zaposlenike trgovačkih obrta i trgovačkih društava okupljenih u  Udruženje trgovaca  Zadarske županije.

Predavanja su održana u okviru Preventivnog projekta „Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske postaje, koji provodi Policijska uprava zadarska kao predlagatelj, u suradnji sa partnerima Udruženjem trgovaca Zadarske županije, INA d.d., OMV Hrvatska d.o.o., TIFON d.o.o. i PETROL d.o.o.

Ovim projektom obuhvaćeni su članovi Udruženja trgovaca Zadarske županije kako bi i zaposlenici prodavaonica koje ne pripadaju većim trgovačkim lancima dobili korisne savjete o  kaznenim djelima razbojništva.

Predavanjima su prisustvovali vlasnici i zaposlenici trgovačkih društava i obrta sa područja Zadra, Obrovca, Bibinja i sa otoka Ugljana.

Policijski službenici za prevenciju i policijski službenici općeg kriminaliteta PU zadarske tijekom predavanja upoznali su prisutne  sa ciljevima Projekta i obilježjima kaznenog djela razbojništva.

Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su  nastojali senzibilizirati  zaposlenike na samozaštitno ponašanje i  podići razinu njihovog samo-zaštitnog ponašanja kao i postići bolju informiranost zaposlenika  o načinima počinjenja kaznenog djela „Razbojništvo“ i obilježjima sumnjivog ponašanja.

Prisutni su aktivno sudjelovali u predavanjima, postavljali pitanja i navodili primjere iz prakse, a u nastavku predavanja upoznati su da je razbojništvo teško kazneno djelo sa obilježjima nasilja, te  da ima izuzetnu društvenu opasnost, utječe na svakodnevne aktivnosti građana i povećava strah od kriminala.

Upozoreni su da njihov život i zdravlje vrijede najviše, te da je vrijeme dojave policiji od velike važnosti nakon počinjenja kaznenog djela razbojništva.

 Što kraće vrijeme od počinjenja kaznenog djela do dojave znači veću mogućnost da se počinitelj pronađe. Isto tako naglašena je i važnost suradnje građana sa policijom prije, tijekom i nakon razbojništva.

Zaposlenici su zamoljeni da u slučaju da postanu žrtvom kaznenog djela razbojništva, koliko je moguće ostanu pribrani i zapamte počinitelja što preciznije, jer dobar opis počinitelja, vozila i drugih detalja pomoći će policiji u pronalasku počinitelja.  

Nakon predavanja prisutnima su podijeljeni prigodni letci sa savjetima o samo-zaštitnom ponašanju i kontakt brojevima u slučaju da postanu žrtve kaznenog djela ili da uoče bilo kakvo sumnjivo ponašanje,  te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja se navode na letku i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim kolegama



Stranica