Predavanje otočkim umirovljenicima

Slika PU_ZD/preko 13.JPG

PU Zadarska u nedjelju u popodnevnim satima u suradnji s općinom Preko i Maticom umirovljenika Preko organizirala je informativno edukativno predavanje na temu „Sigurnost osoba treće životne dobi“. U prostorijama Matice umirovljenika Preko zanimljivom predavanju

Foto: PU zadarska

PU Zadarska u nedjelju u popodnevnim satima u suradnji s općinom Preko i Maticom umirovljenika Preko organizirala je informativno edukativno predavanje na temu „Sigurnost osoba treće životne dobi“. U prostorijama Matice umirovljenika Preko zanimljivom predavanju nazočio je velik broj osoba treće životne dobi, o mogućnostima drskih krađa i prijevara putem pisanog materijala i video prezentacije upoznao ih je kontakt policajac za Općinu Preko Kristijan Đonlić. Prije prezentacije umirovljenicima je podijeljen anketni listić s pitanjima o provođenom načinu samozaštite od krađa na ulici ili u stanovima. Nakon odslušanog predavanja i propustima u osiguravanju vlastite sigurnosti od prevara ili drskih krađa umirovljenici su ispunili još jedan anketni listić.

Na području Zadarske županije od 244 .565 osoba koje imaju prijavljeno prebivalište na području PU Zadarske, čak  je 48 410 ili 19  posto u dobi višoj  od 65 godina. Osobe starije životne dobi, u večini slučajeva žene,  žrtve su krađa ljudi  koje se lažno predstavljaju  kao  policajci, inspektori ili zaposlenici komunalnih poduzeća „Elektre,  Vodovoda i Plinare  koji m na taj način ulaze u kuću da bih prevarili za novčane iznose izmišljajući  razne poslove ili promjene postojećeg brojila.  Zabilježeni su slučajevi  prijevare od tobožnjih   zaposlenika  mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja te raznih servisera, čitača brojila. Velik broj krađa u stanovima izvršen je od strane lažnih suradnika socijalnih službi, prodavača (akviziteri) raznih pomagala za masažu, prehrambenih  dodataka, odjeće i posuđa.

- U pravilu lopov  dođe na kućna vrata s pričom  o dobitku prekrivača ili nekog drugog proizvoda na nagradnoj igri, da bi potom ponudio „vrijedno“ posuđe na prodaju. Kad  osoba plati posuđe vrlo brzo uvidi da je prevarena za njegovu stvarnu vrijednost.  Žrtve drskih krađa na štetu osoba starijih od 65 godina odnosi se na trganje zlatnih lančića s vrata na ulici,  ili ručnih torbica iznio je najčešće načine prijevare Kristijan Đonlić  . Nakon predavanja umirovljenici su iznijeli nekoliko osobnih  iskustva prevara u stanu ili na ulici od nepoznatih osoba.       



Stranica