Pojačane aktivnosti "Zaštitimo vozače mopeda i motocikla"

Slika PU_ZD/sudar1.jpg

 Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području ove Policijske uprave evidentna je pojava svakodnevnog teškog stradavanja vozača koji u prometu sudjeluju s mopedom i motociklom.

Foto: Ilustracija

Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području ove Policijske uprave evidentna je pojava svakodnevnog teškog stradavanja vozača koji u prometu sudjeluju s mopedom i motociklom.

Analizirajući statističke podatke o stradavanju tih sudionika u prometnim nesrećama, a u usporedbi s prošlom godinom, za nepunih devet mjeseci, evidentno je povećanje smrtno stradalih osoba za 100 % (2010.g. – 3osobe, 2011.g.–6 osoba), odnosno smanjenje teže ozlijeđenih osoba  za 23,7% (2010.g. - 59 osoba, 2011.g. – 45 osoba), te smanjenje  lakše ozlijeđenih osoba za 25,2 % ( 2010.g.- 103 osobe, 2011.g. – 77 osoba).

U velikom broju tih prometnih nesreća, poglavito sa teškim tjelesnim ozljeđivanjem, vozač ili suvozač mopeda ili motocikla nije koristio zaštitnu kacigu.

Radi svega navedenog, policijski službenici prometne policije ove PU poduzimaju pojačane aktivnosti prilikom nadzora nad prometom najranjivijih sudionika u prometu-vozača mopeda i motocikla, s jedne strane uz preventivno-odgojni, te svakako represivni karakter, uz naznaku sudionicima prometa da pri vožnji vozila sa dva kotača moraju koristiti homologiranu zaštitnu kacigu.

Prema meteorološkim prognozama, u naredna dva mjeseca, biti će povoljni vremenski uvjeti na našim prometnicama, što će rezultirati nastavkom povećanog intenziteta prometa ovih sudionika u prometu, stoga želimo najaviti i pojačanu prisutnost i povećani nadzor policije u predstojećim mjesecima, koja će pomoći vozačima i ostalim sudionicima u prometu da sigurno stignu do svog cilja.

 Isto tako, najavljujemo da će se najstrože kažnjavati gruba kršenja prometnih propisa (nepropisna brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje homologirane zaštitne kacige i vožnja pod utjecajem alkohola), koja rezultiraju najtežim stradavanjem naših  sugrađana.

S tim u vezi, ovim putem najavljujemo da ćemo dana 28. rujna 2011.godine u vremenu od 14,00 do 20,00 sati provesti preventivno-represivnu akciju "Mopedi i motocikli". 

 

              



Stranica