Osumnjičen za više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta

Slika /2023/euri 5.jpg

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenjenje kaznenih djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Pogodovanje vjerovnika“ te „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ 

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Sumnja se kako je 53-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkih društava sa sjedištem na zadarskom području, u vremenu od početka 2019. do kraja 2023.godine, protivno obvezi vođenja poslova navedenih društava pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, a u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi, sa poslovnih računa podizao novčana sredstva koja nije utrošio u poslovanje već ih zadržao za sebe.

Na opisan način je pribavio sebi znatnu imovinsku korist, dok je navedenim trgovačkim društvima o čijim interesima je bio dužan brinuti prouzročio štetu te poslovne račune doveo u stanje blokade, uslijed čega je onemogućeno daljnje  podmirivanje  financijskih obveza društava na koji način je pričinjena materijalna štetu u iznosu od preko milijun i petsto tisuća eura.

Nadalje, sumnja se da je kao odgovorna osoba osigurao tražbinu vjerovniku, koji u to vrijeme nije imao pravo na ispunjenje iste, a koja tražbina je plaćena s poslovnog računa novoosnovanog društva. 

Također ga se sumnjiči da je u navedenom vremenskom periodu počinio kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga , budući da kao direktor i odgovorna osoba trgovačkih društava nije vodio poslovne knjige sukladno zakonskim odredbama, niti je u poslovne knjige unosio podatke o poslovnim događajima, priljevu i odljevu novčanih sredstava i dr.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog počinjenja kaznenih djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Pogodovanje vjerovnika“  te  kaznenog djela „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ podnesena kaznena prijava.
 

Stranica