Obilježavanje 28. obljetnice stradanja Škabrnje

  • Slika /PU_ZD/slike/škabrnja 7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Škabrnji je jutros komemorativnim programom i kolonom sjećanja započelo obilježavanje 28. godišnjice napada na ovo ravnokotarsko mjesto

Foto: PU zadarska

Nakon što je na ulazu u Škabrnju-Ambar održan komemorativni program, koji je uveličala  policijska klapa Sv. Mihovil, svi koji su došli odati počast braniteljima i civilima poginulim na današnji dan, uputili su se u koloni sjećanja do spomen obilježja masovne grobnice u središtu Škabrnje gdje su zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položili predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano je koncelebrirano misno slavlje za žrtve Škabrnje, a potom je u 12 sati  s Trga dr. Franje Tuđmana krenuo mimohod Put sjećanja „Korak po korak“  do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.

Mimohodom „Korak po korak“, kolona sjećanja uputila se do središnjeg križa, spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu,  na mjesnom groblju sv. Luke, gdje su pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja, poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz susjednih općina, civilnih žrtava iz Domovinskog rata i poginulih civilnih žrtava od minsko eksplozivnih sredstava. Dok su čitana imena stradalih, za svaku žrtvu, djeca Škabrnje su položili ružu uz spomen obilježje.

Ispred spomen obilježja, vijence su položile obitelji poginulih i nestalih, dok su u ime državnog vrha zajednički vijenac položili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  kao izaslanik Predsjednice RH i predsjednika Vlade RH, general bojnik Miljenko Filipović izaslanik  predsjednika Hrvatskog Sabora  i u ime Vlade RH, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappeli i ministar uprave Ivan Malenica.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova na obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje bili su pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, načelnik OKCP-a Branko Bolanča, pomoćnik načelnika Uprave za granicu Dragan Babović, načelnik Pu zadarske Anton Dražina,  načelnik Pu istarske Božo Kirin, načelnik Pu primorsko-goranske Tomislav Dizdar, načelnik Pu ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Pu splitsko-dalmatineske Dražen Vitez, načelnik Pu Šibensko-kninske Ivica Kostanić i načelnik Pu dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Vijence i  svijeće na središnjem križu na mjesnom groblju položilo je i zajedničko izaslanstvo Općine Škabrnja, predstavnici Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR Škabrnja,  Zbor gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednica Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstva županija, gradova i općina Republike Hrvatske.
 
„Oni su mrtvi, ali priđite bliže;
vidite tračak taj blijedi i fini;
čudno to svijetlo, što s groba se diže:
 to ideali su besmrtni njini,
Vidjeli ste ih – te turobne humke;
rake heroja,
što mrijeti su znali.
Pođite sada, ali pođite šutke!
Znajte, da oni i za Vas su pali!"

                      (Fran Mažuranić, mlađi)

Stranica