Nastavak obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenice 93

  • Slika /PU_ZD/slike/kasic 20 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U nastavku obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji.

Foto: PU zadarska

U nastavku obilježavanja 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas 21. siječnja 2020. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji.
Treća gardijska brigada "Kune" došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi.
Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR i njihove braniteljske udruge.
Potom su zajednički vijenac  i svijeće položili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice HV-a, predsjednika Vlade RH te ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ivan Vukić, general bojnik Boris Šerić kao izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra obrane te načelnika GS OSRH i načelnik Policijske uprave zadarske, Anton Dražina, kojima su se pridružili  izaslanstva MORH-a, OS RH-a, Ministarstva hrvatskih branitelja i saborski zastupnici.

Zajednički vijenac županija, gradova i općina RH položili su Božidar Longin župan Zadarske županije, Branko Dukić gradonačelnik grada Zadra sa izaslanstvima Brodsko-posavske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije te drugih gradova i općina.

Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. "Četvrta" brigada je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica.
 
Zatim su vijenci i svijeće položeni i na rivi u Posedarju, kod spomen ploče poginulim pripadnicima postrojbi HRM, a polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je na spomen-križu uz Maslenički most.


U crkvi  Sv. Frane u Jasenicama održana je misa zadušnica za sve poginule i nestale branitelje i civile koju je predvidio vojni kapelan don Ivo Topalović.
 
 
„ Drhtave su riječi. A bili su to ljudi od zlata i snivali su snove od zlata
Snove o slobodi. Dok Hrvatska se u crnoj noći borila s vjetrom.“
 
Iz odlomka knjige „Pjesme garde hrvatske“ autora Ivice Matešića Jeremije
 
 
 

Stranica