Međunarodni dan starijih osoba

  • Slika /PU_ZD/slike/letak treća dob.jpg
  • Slika
  • Slika

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada i ove godine obraćamo se našim sugrađanima – osobama treće životne dobi, koji su najčešće žrtve kaznenih djela krađa i prijevara počinjenih lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe, kako bih ih savjetima zaštitili i spriječili da postanu žrtvama kaznenih djela  

S ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja ove ranjive skupine Policijska uprava zadarska u suradnji sa Zadarskom županijom,  Maticom umirovljenika Zadarske županije i ostalim Maticama umirovljenika, već osam godina za redom  provodi lokalni preventivni projekt „Sigurnost osoba treće životne dobi“.

Nositelj ovog projekta je Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije.Projekt je usmjeren na sprječavanje kaznenih djela prijevara lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe. Ciljana skupina su osobe starije od 65 godina i članovi matica umirovljenika sa područja cijele Zadarske županije.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske u suradnji sa policijskim službenicima nadležnih policijskih postaja educiraju članove matica umirovljenika o obilježjima kaznenih djela prijevara, obilježjima počinitelja te o važnosti samozaštitnog ponašanja svakog građanina kako bi spriječili da postanu žrtvama kaznenih djela. Umirovljenike se upoznaje i sa savjetima o samozaštitnom ponašanju građana koji se nalaze na prigodnim brošurama tiskanim u okviru ovog projekta.U projekt su bile  uključene i gerontodomaćice.

Upozorenja ciljanim skupinama sa savjetima o samozaštiti  se plasiraju i putem medija, a podršku pružaju općine i gradovi.

Prošle godine bila je upriličena i kazališna predstava „Kao san“ u izvedbi MAK TEATRA iz Zagreba u kojoj se govori o temi: Zaštita svih građana, a naročito onih zlatne, treće životne dobi od različitih oblika prevara i zlouporaba.
Predstava je  obuhvatila  ispovijesti žrtava različitih oblika krađa i prevara. Scenarij i  režija osmišljeni su s puno komičnih momenata tako da je  publika – osobe treće životne dobi o ovoj ozbiljnoj temi učila na  dramski način. 

Upozoravamo da se počinitelji lažno predstavljaju, najčešće kao: policajci, inspektori, —zaposlenici javnih službi, —zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, —serviseri, čitači brojila i sl., suradnici crkve, socijalnih službi, —prodavači (akviziteri) i dostavljači pošte.
Značajke prevaranta su drskost, snalažljivost, autoritativni nastup, pričljivost,empatija (suosjećanje), izazivanje suosjećanja, upornost u nagovaranju, unaprijed stvoren scenarij, uvredljivost prema vašoj sumnjičavnosti.

Ako vas ipak prevare ili pokradu...
—Nazovite policiju na192 ili 112 u najkraćem mogućem rok
—Ne dirajte ništa do njihovog dolaska
—Pokušajte zapamtiti što više detalja o počinitelju:  izgled, odjeća, karakteristični detalji, naglasak, vozilo (eventualno registracijska oznaka)
—Zapišite sve detalje na papir do dolaska policije.


 

Stranica