Maloljetnici zatečeni u noćnom izlasku bez pratnje

Slika /2022/POLICIJA/policija 4.jpg

Odredbama Obiteljskog zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Zadar, postupajući te poduzimajući aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i maloljetnika od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, kao i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika, noćas, 16./17. lipnja su na području grada Zadra u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe zatekli četiri osobe mlađe od 16 godina.

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, policija je o tome izvijestila roditelje, a sukladno zakonskim odredbama obavijestiti će i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Skrećemo pozornost roditeljima

Članak 93. Obiteljskog zakona
, u stavku 5. propisuje da su roditelji dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Sukladno stavku 6. istog članka navedenog Zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati.

Kad policijski službenici zateknu osobu mlađu od 16 godina u noćnom izlasku, u vremenu od 23 do 5 sati, samu, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja, istu će dovesti u prosotrije policije i pozvati njene roditelje.

 

Stranica