Konferencija za novinare – zloupraba droga

  • Slika /PU_ZD/vijesti/press heroin  2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U PU zadarskoj održana konferencija za novinare povodom zapljene heroina i marihuane, te gospodarskog kriminaliteta

Foto: PU zadarska

Danas je u Policijskoj upravi zadarskoj održana konferencija za novinare, na kojoj je voditelj službe kriminalističke policije, Bore Mršić, javnosti prezentirao dovršena kriminalistička istraživanja iz domene zlouporabe droga i gospodarskog kriminaliteta.
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, koje se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama
 Postoji osnovana sumnja da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, opisano u čl. 190. st. 2. KZ-a, na način da je nabavio i posjedovao tvari koje su propisom proglašene drogom, a koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji,
Postupajući po operativnim saznanjima, prekjučer -  12. ožujka 2019. godine,  temeljem naloga nadležnog suda izvršena je pretraga prostorija koje 60-godišnjak koristi, a kojom prilikom je među balama sijena u  kući na benkovačkom području, pronađeno ukupno cca 950,5 grama smeđe praškaste tvari karakteristične za drogu heroin, nabavljene s ciljem daljnje preprodaje na ilegalnom narko-tržištu, kao i digitalnu vagu za precizno mjerenje. Droga je bila upakirane u četiri  prozirne PVC vrećice, pojedinačnih težina t1 – 210 grama, t2 – 227 grama, t3 – 249,6 grama i t4 – 263,9 grama.
Uz kaznenu prijavu  zbog  Neovlaštene proizvodnja i prometa drogama, 60-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a potom  i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.
Također su dovršili kriminalističko istraživanje nad maloljetnom muškom osobom, a kod njega je prethodno, u utorak - 12. ožujka  na zadarskom području  pronađeno i oduzeto  822 grama droge marihuane. Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena  kaznena prijava poradi počinjenja kaznenog djela "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama", iz. čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona.
Dovršeno kriminalističko istraživanje nastavak je niza uspješnih i složenih istraživanja iz domene zlouporabe droga na području Policijske uprave zadarske. Operativni rad i aktivnost policije na samom početku ove godine rezultirali su ovom u zadnju godinu dana najvećom zapljenom droge heroina na području ove policijske uprave.
 
Gospodarski kriminalitet
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51 godišnjakom sa područja grada Zadra, radi počinjenja više kaznenih djela protiv gospodarstva – prijevara u gospodarskom poslovanju. 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je  51-godišnjak  tijekom 2015, 2016. i 2018. godine u svojstvu vlasnika i direktora dva društva registrirana na području grada Zadra, u namjeri pribavljanja znatne imovinske koristi za svoja društva stupio u kontakt sa odgovornim osobama društava sa područja Osječko-Baranjske i Koprivničko- Križevačke županije te sa istim društvima sklopio ugovore o ustupu potraživanja.
Pri tome je odgovornim osobama oštećenih društava lažno predočio da će za ugovornu proviziju umjesto istih društava izvršiti naplatu njihovih potraživanja, a po naplati da će novčana sredstva isplatiti oštećenim društvima umanjeno za ugovornu proviziju. Da bi potom sukladno naprijed stvorenoj namjeri da novac zadrži za svoje društvo nakon što su mu na račun društva isplaćeni cjelokupni iznosi navedenih potraživanja, samo dio novčanih sredstava isplatio oštećenim društvima dok je ostatak protupravno zadržao za svoja društva. Navedenim radnjama prijavljeni je navedenih društvima pričinio materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 402,627,50 kuna, dok je za svoja društva pribavio protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.
51-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog  počinjenja četiri kaznena djela Prijevare u gospodarskom poslovanju predan pritvorskom nadzorniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

Prijetnje preko društvenih mreža
Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim muškarcem zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu internetskog portala sa zadarskog područja.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u utorak – 12.ožujka, oko 18,30 sati, u namjeri da zastraši novinare portala preko društvene mreže poslao poruku kako će na redakciju portala baciti molotovljev koktel. Ubrzo nakon upućenih prijetnji osumnjičenik je sutradan pronađen i uhićen.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Prijetnja koje je počinjeno prema novinaru u vezi s njegovim poslovima, a za koje kazneno djelo Kaznenim zakonom je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Stranica