Jučer ujutro tijekom kontrole prometa u Zadru i na Pagu, dva vozača odbila test na droge

Slika /2024/POLICIJA/policija -motorist.jpg

Policijski službenici su u Zadru od vozača oduzeli jednu cigaretu s mješavinom duhana i marihuane, dok su na Pagu od putnika iz vozila oduzeli oko 0,94 grama marihuane

Foto: PU zadarska

Jučer, 22. kolovoza u 07 sati na državnoj cesti DC-106 na Pagu policijski službenici Policijske postaje Pag zaustavili su automobil zadarskih registarskih oznaka s koji je upravljao 32-godišnji hrvatski državljanin.
         
Alkotestiranjem vozača utvrđena mu je koncentracija alkohola od 0,99 g/kg, dok je ponuđeno testiranje ne droge odbio. Nadalje, od 23-godišnjeg putnika iz vozila policijski službenici su oduzeli 0,94 grama marihuane.
 
Zbog utvrđenih prekršaja, 32-godišnjak je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama dok je 23-godišnji putnik prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.
 
 
 
Policijski službenici Policijske postaje Zadar su jučer, u 07.50 sati u Zadru u Ulici Vlatka Mačeka zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 28-godišnjak kod kojeg je pronađena i oduzeta jedna cigareta s mješavinom duhana i marihuane, a ponuđen test na droge je odbio.
 
Vozač je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

 
Zakonske odredbe
 
Policija podsjeća da je upravljanje vozilom pod utjecajem droga težak prekršaj, za koji je propisana novčana kazna od 1.320 do 2.650 eura ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Vozaču se također izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima od tri do 12 mjeseci te šest negativnih bodova.

Kažnjivo je i odbijanje vozača koji sudjeluju u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisutnosti u organizmu droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura. I u ovom slučaju izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i šest negativnih bodova.

Policija poziva sve vozače da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu te da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali droge, lijekove ili alkohol.

 

Stranica