Edukacija srednjoškolaca u Zadru o problematici trgovanja ljudima

  • Slika /2021/PREVENCIJA/P1220178.JPG
  • Slika
  • Slika

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“ i preventivne akcije „Zajedno“ u kojima aktivno sudjeluju djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova

Foto: PU zadarska

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika u suradnji sa policijskim službenicima Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije PU zadarske, povodom obilježavanja Europskog dana sprječavanja trgovanja ljudima“ , koji se svake godine obilježava 18. listopada, u ovom tjednu održavaju edukativna predavanja učenicima završnih razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar. Predavanja će se kontinuirano provoditi tijekom školske 2022/2023. godine i u drugim školama.

Tijekom predavanja policijski službenici su educirali učenike o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima s naglaskom da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se prema njoj postupa po principu ponude i potražne.

Učenicima se skrenula pozornost na činjenicu da manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima, nadalje na rizike kojima su izloženi kao mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje.

Isto tako istaknuta je važnost prevencije odnosno važnost samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.
       
U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju.

Prikazan je i kratki film pod nazivom "Dvije djevojčice" u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, a navedeni su i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili žrtve trgovanja ljudima.

Obilježavanje Europskog dana sprječavanja trgovanja ljudima prilika je da svim građanima skrenemo pozornost na ovaj oblik organiziranog kriminaliteta koji ima za posljedicu iskorištavanje ljudi, posebno žena i mladih, a sve kako bismo zajedno doprinijeli borbi protiv trgovanja ljudima.
 

Stranica