Doček Nove 2020. - savjeti za građane za mirnu novogodišnju noć

Slika /PU_ZD/petarde.jpeg

Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Policijska uprava zadarska stoga još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.

Foto: Ilustracija

Podsjećamo  da je operativna akcija „Mir i dobro“ još uvijek u tijeku, a koja ima za cilj smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u ovo blagdansko vrijeme. Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te posebno apeliramo na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i da im ne daju da ih koriste sami bez nadzora.
 
- NE KORISTITE PIROTEHNIČKA SREDSTVA NA MJESTIMA GDJE SE OKUPLJA VEĆI BROJ LJUDI -
 
Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Policijska uprava zadarska stoga još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.
Ovom prilikom pozivamo građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva te posebno apeliramo na roditelje da obrate pozornost na djecu u vezi nabave, uporabe i korištenja pirotehnike kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe.
Podsjećamo građane da pirotehnička sredstva kupuju u ovlaštenim trgovinama, a ne ''na ulici'' upravo iz razloga kako bi bili sigurni u njihovu kvalitetu. Prije uporabe pirotehničkih sredstava, potrebno je pročitati priložene upute i postupati sukladno njima jer se na taj način smanjuje mogućnost stradavanja. Radi povećanja sigurnosti građana i imovine savjetujemo slijedeće:
•    Ne koristite pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima!
•    Ne bacajte pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi!
•    Ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili prema životinjama!
•    Ne pucajte iz vatrenog oružja i ne zlorabite minsko-eksplozivna sredstva!
 
U Novogodišnjoj noći se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.
Kako smo već ranije najavili policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.
Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
Naposljetku, svjesni da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila,  ovom prilikom upozoravamo vozače da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu.
 
Na kraju podsjećamo, policijski službenici će u noći s 31. prosinca na 1. siječanj biti na trgovima gradova i mjesta diljem  zadarske županije  uz svoje građane, kako bi svojim planiranim aktivnostima u svim segmentima rada doprinijeli mirnom ozračju i kako bi svi zajedno dočekali Novu godinu u miru.
 
Policijska uprava zadarska  želi Vam svako dobro, obilje zdravlja, ljubavi, profesionalnog i osobnog zadovoljstva u Novoj, 2020 godini.
 

Stranica