Aktivnosti povodom Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela

  • Slika /2022/EU Dan zaštite zrtava KD/podrška žrtvama.jpg
  • Slika
  • Slika

Povodom obilježavanja  „Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela“  koji se obilježava svake godine 22. veljače, proteklog tjedna su policijski službenici Policijske uprave zadarske provodili aktivnosti usmjerene na problematiku žrtava kaznenih djela i drugih nedopuštenih ponašanja

Foto: PU zadarska

Aktivnosti su uključivale koordinativni sastanak predstavnika Policijske uprave zadarske sa predstavnicima Županijskog suda u Zadru koji daju potporu žrtvama i svjedocima u prethodnom i kaznenom postupku.

Na sastanku su razmijenjena iskustava o međusobnoj suradnji tijekom 2021. godine te je dogovorena suradnja u 2022. godini. Razmijenjeni su promotivni materijali, brošure i drugi obrasci koji se koriste u svrhu upoznavanja žrtava sa njihovim pravima.

Sa stručnim suradnicima za prava žrtava i svjedoka Županijskog suda u Zadru, svoja iskustva su razmijenili policijski službenici Službe kriminalističke policije koji se u svom radu susreću sa žrtvama kaznenih djela iz područja općeg kriminaliteta, zatim iz područja maloljetničke delinkvencije i obiteljskog nasilja te iz područja organiziranog kriminaliteta.

Na sastanku su uz zamjenika načelnika Policijske uprave zadarske, sudjelovali i policijski službenici Službe policije i Službe za granicu te su se ovom prilikom osvrnuli na problematiku prava žrtava u prekršajnom postupku te kod događaja gdje su strani državljani žrtve kažnjivih ponašanja.

Stručna suradnica Županijskog suda u Zadru iznijela je svoja iskustva o radu sa žrtvama u protekloj godini i suradnji sa policijskim službenicima, te ukazala na kontinuiranu suradnju sa policijom.





 



 
Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika provodili su i druge aktivnosti povodom obilježavanja „Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela“.

Tako su u Srednjoj školi „Obrovac“ u Obrovcu održana edukativna predavanja učenicima završnih razreda, a usmjerena na prevenciju trgovanja ljudima.

Učenici su educirani o obilježjima kaznenog djela „Trgovanje ljudima“ i  rizicima kojima su izloženi mladi ljudi, posebno prilikom traženja posla putem sumnjivih oglasa ili prilikom putovanja. Također su educirani o važnosti prevencije, odnosno samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca i dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja.

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje “Dvije djevojčice“, a policijski službenici za prevenciju učenicima su skrenuli pozornost  na važnost podizanja svijesti o postojanju problema trgovanja ljudima.


Stranica