Akcija Vikend - rezultati

Slika /PU_ZD/slike/auto policijski 01.jpg

Tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti nadzora vozila i vozača u cestovnom prometu na području Policijske uprave zadarske u cilju postizanja optimalnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica

Foto: Ilustracija
 
Proteklog vikenda ( 15. – 17. siječnja ), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 402 vozila i vozača, a poduzeli su 114 represivne mjere.

 Alkotestirano je 123 vozača, od kojih je 13 bilo pod utjecajem alkohola,
- 42 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine,
- 7 vozača je nepropisno koristilo mobitel za vrijeme vožnje,
- 9 vozač zbog nekorištenja pojasa,
- 6 vozača prije stjecanje prava na upravljanje,
- 3 vozača zbog nepropisnog pretjecanja
- 4 vozača zbog nenošenja vozačke dozvole,
- 3 vozila bez tehničkog pregleda i registracije,
- 25 vozača nije poštivalo prometni znak. 

Iz prometa je isključeno 19 vozača i 3 vozila.
 
U tom se vremenu dogodilo 6 prometnih nesreća u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene.
 
Vožnja pod utjecajem alkohola:
 
U nedjelju, 17. siječnja u 02.00 sati na ulici Bleiburških žrtava u Zadru, prilikom kontrole prometa zatečen je 24-godišnji vozač kako upravlja osobnim automobilom BMW zadarskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,75 promila, što je najviša koncentracija alkohola utvrđena tijekom provođenja kontrole prometa tijekom vikenda.
Vozač je smješten u prostorijama policije do otrežnjenja, nakon čega je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama  Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Nedozvoljena brzina
 
U subotu, 16. siječnja u 19.44 sati na A-1, na dionici između  Zadar 1 i Zadar 2, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom „presretač“ snimili 43-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao vozilom Honda nedopuštenom brzinom od 217 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničena na 130 km/h. Vozaču je na izdan Prekršajni nalog uz kaznu od 5.000,00 kn.

Policija ponovo poziva na odgovorno ponašanje u prometu uz dosljedno pridržavanje prometnih pravila i propisa, posebice u slučaju zimskih uvjeta na cestama i nepovoljnih vremenskih prilika.
 

Stranica