Rezultati akcije Manje oružja - manje tragedija

Slika PU_ZD/manje oruzja, manje tragedija1.bmp

Naglašavamo da ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj te da se kampanja financira od strane Europske unije krozregionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“. Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Foto: Ilustracija

Dostavljamo Vam podatke o sakupljenom (vraćenom i pronađenom) oružju na području PU zadarske tijekom 2010.godine:    

  • 90 kom vatrenog oružja, od čega 32 komada automatskog, 21 kom poluautomatskog, 12 pištolja te 15 komada repetirajućeg oružja, 
  • 822 komada rasprkavajućeg oružja, od čega 178 ručnih bombi, 129 mine ,
  • 38 126 kom streljiva za dugo ili kratko naoružanje,
  • 19,3 kgeksploziva.

U siječnju 2011.godine sakupljeno je 3 kom vatrenog oružja - 2 automatska i 1 poluautomatsko, 50 kom rasprkavajućeg, od čega 23 ručne bombe, 3647 komada raznog streljiva.

Naglašavamo da ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj te da se kampanja financira od strane Europske unije krozregionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a naročito na oružje kategorije A: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije, početka primjene policijskih ovlasti.

Također je važno naglasitida građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje.

Sukladno nastavku provođenja akcije „Manje oružja, manje tragedija“ za 2011. godinu, PU zadarska će u mjesecu travnju  2011.g. biti jedan od organizatora kampanje, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.



Stranica