Apel vozačima povodom blagdana Sv. Martina

Slika PU_ZD/alkohol.jpg

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno na vozače da u vrijeme proslave «Martinja» ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.

Foto: Ilustracija

U vremenu od 11. -  14. studenog 2010. godine,  povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina, na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu,  stoga  najavljujemo pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor će se obavljati na području cijele Policijske uprave, a posebno na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 811 vozačkih dozvola.

Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog  prometa  na području ove PU za navedeno razdoblje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuje da stanje sigurnosti i nadalje nije u potpunosti zadovoljavajuće. Naime došlo je do smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća koje su za posljedicu imale značajno smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba (za 142 osobe) te neznatno smanjenje teže ozlijeđenih osoba (za 2 osobe), dok je identičan broj smrtno stradalih sudionika u prometnim nesrećama (19 osoba).

Analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkoholi dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno prouzročitelji istih, pojavljuju mladi vozači ( po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu).

U prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 229 prometnih nesreća, u kojima je najmanje jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola te su nesreće za posljedicu imale55 lakše ozlijeđenih osoba, 25 teško, dok su 4 osobe smrtno stradale.

Sve češće smo svjedoci crnih vikendana našim prometnicama, odnosno, velikog broja prometnih nesreća u kojima nerijetko ima i poginulih osoba. Kako je alkohol, nažalost, vrlo čest suputnik vozača koji takve nesreće izazivaju,iznova upozoravamo sve vozače dapoštuju zakonske odredbi  u svezi vožnje pod utjecajem alkohola.

 Želimo naglasiti da prisutnost alkohola u organizmu produljuje vrijeme reakcije, smanjuje sposobnost procjenjivanja udaljenosti i brzine kretanja, smanjuje širinu vidnog polja i oštrinu vida, usporava adaptaciju oka na svjetlost i tamu,  smanjuje osjetljivost sluha i stvara smetnje u ravnoteži.

Alkohol smanjuje i pažnju - tenacitet i vigilitet. Tenacitet je sposobnost usmjeravanja pažnje na određeni predmet/pojavu (fokusiranje), a vigilitet je budnost pri nenadanim promjenama.

Pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vlastite se sposobnosti precjenjuju. Sklonost riziku postaje sve veća, a mogućnost suočavanja s povećanim rizikom sve manja.

 Slijedom navedenog, posve je jasno da alkohol loše utječe na sposobnost upravljanja vozilom i da se takav utjecaj mora odraziti na rizik u prometu.

        Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno na vozače da u vrijeme proslave «Martinja» ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.       

 

              Stoga nemojte piti i voziti! Vjerujte nam, ne isplati se...



Stranica