Reagiranja na medijske napise - Dvostruko ubojstvo i samoubojstvo u Benkovcu

Slika PU_ZD/grb-policije.jpg

U svezi nedavnog tragičnog događaja u Benkovcu u kojem je smrtno stradalo troje mladih ljudi, još jednom izražavamo duboku sućut obiteljima pokojnih.  

Imajući u vidu napise u pojedinim medijima dužni smo javnosti priopćiti sljedeće:  

Činjenica je da mobitel pokojnog Marka Dukić nije pronađen na mjestu događaja, kao ni u bolnici. Djelatnici Hitne medicinske pomoći, koji su prvi stigli na mjesto događaja, žurno su prevozili tada teško ozlijeđenog Marka Dukić u bolnicu gdje mu je odmah pružena pomoć. Tijekom pokušaja spašavanja njegova života, negdje je zametnut mobitel koji do sada nije pronađen, a za kojim je u tijeku intenzivna potraga.

Međutim, moramo naglasiti da su u odnosu na počinjeno kazneno djelo najbitniji mobiteli pokojne Marine Kamber, koji su pronađeni i pretraženi.  

Kategorički odbacujemo natpise u jednom dnevnom listu gdje se policija optužuje da „prijeti“ obitelji pokojnog Marka Dukić iznošenjem pojedinosti o njegovom prijašnjem životu, ukoliko oni nastave „javno govoriti o propustima policije“.  

Policijske uprava zadarska u svom je postupanju i izvješćivanju javnosti o ovom tragičnom događaju nastojala, a to će činiti i nadalje, maksimalno zaštititi dignitet svih žrtava, u ovom slučaju pokojnika. Pri tome se rukovodimo pravilima struke, nastojeći objektivno, bez „etiketiranja“ bilo počinitelja, bilo oštećenih osoba, izvijestiti o utvrđenom. 

Ni u kojem slučaju, ni na koji način, policija nije iznosila podatke koji bi eventualno mogli naštetiti bilo kojem sudioniku ovog tragičnog događaja, nego je na objektivan način utvrdila i iznijela bitne činjenice o konkretnom događaju s kojima je raspolagala.  

Smatramo da je neprimjereno govoriti o tome da policija nekome prijeti, a pogotovo nemamo namjeru upuštati se u bilo kakvu prepirku putem medija.  

Još jednom ponavljamo, ako netko od građana ima konkretne informacije koje bi dodatno mogle razjasniti ovaj slučaj, može se s punim povjerenjem javiti u Odjel kriminalističke policije PU zadarske ili nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. 

I na kraju podsjećamo da je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, nakon provedenog nadzora u PP Benkovac, izdalo priopćenje za medije u kojem je između ostalog naglašeno da se „tragedija ne može smatrati posljedicom propuštanja policijskog postupanja.“

 


Stranica