Zadar: Brzom reakcijom policija preduhitrila prevaranta

Slika /PU_ZD/slike/krim policija.jpg

Pravovremenim, brzim i koordiniranim postupanjem policijskih službenika, spriječena je prijevara kojom bi oštećena 76-godišnjakinja nepoznatim osobama predala novčani iznos veći od 270.000,00 kuna

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zadarske Službe kriminalističke policije, Odjela općeg kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela  „Prijevara“.

Pravovremenim, brzim i koordiniranim postupanjem policijskih službenika, a nakon  dojave djelatnika banke na području Zadra, spriječena je prijevara kojom bi oštećena 76-godišnjakinja nepoznatim osobama predala novčani iznos veći od 270.000,00 kuna.

Naime, jučer 27. svibnja 2021. godine oko 13.00 sati oštećenu je na kućni telefon nazvao muškarac kojom prilikom se lažno predstavio kao policijski službenik te joj rekao kako je potkradaju službenice banke radi čega treba podignuti sav novac koji ima na računu, nakon čega ga mora predati policijskom službeniku u civilu koji će doći do nje na njenu adresu po novac, a da će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.

Oštećena je ne sumnjajući u istinitost njegovih navoda, povjerovala u njegovu lažnu priču, te je istog dana, nešto kasnije otišla u banku u namjeri da podigne svoju ušteđevinu.  Profesionalnom reakcijom djelatnika banke koji su odmah izvijestili policiju zbog sumnje na prijevara spriječene su daljnje posljedice.

U nastavku postupanja policijskih službenika Policijske uprave zadarske, istog dana, u večernjim satima na području Zagreba, pronađen je  muškarac, hrvatski državljanin u dobi od 24 godine koji se dovodi u svezu s počinjenjem kaznenog djela. Muškarac je uhićen te doveden u prostorije policije na kriminalističko istraživanje kojom prilikom se došlo do saznanja da je sudjelovao u preuzimanju i daljnjoj predaji novca, na način da je novac oštećene trebao preuzeti u Zagrebu te ga predati dalje prema organizatoru izvan granica Republike Hrvatske.

Nadalje, sumnja se kako se osoba, organizator činjenja ove vrste kaznenih djela, najvjerojatnije nalazi van granica Republike Hrvatske, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu se dostavio novac, sve u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi. Stoga se u odnosu na njega kriminalističko istraživanje nastavlja kao i u cilju utvrđivanja identiteta drugih osoba koje se dovode u vezu s prijevarom.

Kako prevaranti uvijek iznova, na razne načine i  bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu u cilju sprječavanja prijevara ponavljamo savjete za građane

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici  za usluge masaže i pomoć u kući i sl.

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:
-  Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ !
-  Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid !
- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
- Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku !
- Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih !
- Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži !
- Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila !
- Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično) !
- Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.

                                  


Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!




 

Stranica