Zbog različitih prometnih prekršaja policija je za vikend iz prometa isključila 26 vozača

Slika /2024/POLICIJA/pol1.jpg

Tijekom nadzora policija je kontrolirala 687 vozila i vozača te evidentirala 173 različita prekršaja u prometu

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 02. do 05. veljače 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 173 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 18 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 38 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 26 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 14 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 5 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije, 6 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja te 4 prekršaja zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje.

Iz prometa je isključeno 26 vozača i 5 vozila. U tom vremenu dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene.

Vozilo pod utjecajem alkohola, a potom vrijeđao i omalovažavao policijske službenike

U nedjelju, 04. veljače u 23.15 sati u Zemuniku Gornjem, policijski službenici su u nadzoru prometa, svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustavili vozača automobila zadarskih registarskih oznaka koji se oglušio na izdane naredbe. Nastavio je vožnju do obližnje ulice gdje je zaustavio vozilo i izlaskom iz vozila vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike te se pokušao udaljiti. Policijski službenici su ga uporabu sredstva prisile savladali te je u
hićen i doveden u prostorije policije. 

Kontrolom 53-godišnjeg vozača utvrđeno je kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,10 g/kg te kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu za koju je daljnjom provjerom utvrđeno kako je istekao rok važenja. 

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, uz optužni prijedlog, 53-godišnjak je danas prepraćen na nadležni odjel Općinskog suda u Zadru.

 

Stranica