Započelo obilježavanje 20. godišnjice VRO Maslenica

Slika PU_ZD/masl 13 nasl.jpg

Foto: PU zadarska

U povodu obilježavanja 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., danas 19. siječnja 2013.g, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću odana je počast poginulim braniteljima, ali i svima onima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji. Treća gardijska brigada "Kune" došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.

Stoga su, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR. Vijenac predsjednika Republike Ive Josipovića položio je njegov izaslanik  kontraadmiral Ante Urlić, zatim izaslanstvo Hrvatskog sabora, načelnik Policijske uprave zadarske Neven Paškalin u ime ministarstva unutarnjih poslova, izaslanstva Županije zadarske i Grada Zadra, te predstavnici gradova i općina, kao i brojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata.

 

 Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeće kod spomen-obilježja 4. Gardijske brigade kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom. "Četvrta" je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica te time pokazala neprijatelju što ga kasnije čeka u Bljesku i Oluji.

 

Vojno redarstvena operacija Maslenica provedena je pod kodnim nazivom "Gusar", a započela je 22. siječnja 1993. u ranojutarnjim satima. Trodnevna napadna operacija po prvi puta je izvedena uz zajedničko sudjelovanje snaga HkoV-a, HRM-a i HRZ-a, postrojbe su uvedene iz pokreta u napad, a pobjedama izvojevanima tijekom ove akcije stvoreni su uvjeti za daljnje oslobađanje okupiranog teritorija. Uspješno izvedena operacija rezultirala je oslobađanjem Rovanjske, Maslenice, Novskog ždrila, Islama Latinskog, Islama Grčkog, Kašića, Crnog, Murvice, Smokovića, zračne luke Zemunik, preuzimanjem nadzora nad strateški važnim područjima s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac i Gračac, a nakon pobjedničkih aktivnosti oko Maslenice uslijedilo je oslobađanje brane Peruča.

 

Program obilježavanja nastavlja se brojnim događanjima u Zadru i zadarskoj županiji, a završava utorak 22. siječnja, kada se očekuje dolazak Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te predsjednika i članova vlade.



Stranica