Zadar - održana konferencija za medije povodom zapljene veće količine raznih droga

  • Slika /2024/DROGA/press svibanj 24, novinari.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Policijskoj upravi zadarskoj održana konferencija za novinare, na kojoj su javnosti prezentirana kriminalistička istraživanja iz domene kriminaliteta droga, a koja su rezultirala zapljenom kokaina, heroina, amfetamina te marihuane

Foto: PU zadarska

Danas, 28. svibnja u Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za novinare, na kojoj su javnosti prezentirana provedena kriminalistička istraživanja iz domene kriminaliteta droga, a koja su rezultirala zapljenom većom količinom kokaina, heroina, amfetamina te marihuane.
 
Na konferenciji su sudjelovali Anton Dražina, načelnik Policijske uprave zadarske, Željko Pilipović, voditelj Službe kriminalističke policije te voditelj Odjela kriminaliteta droga Jure Ražov.
 
O rezultatima provedenog opsežnog istraživanja, novinare je upoznao voditelj Službe kriminalističke policije Željko Pilipović, a radi se o zapljeni oko 4 kilograma i 794 grama razne droge.
 
Naime, 24. svibnja u ranojutarnjim satima, na širem zadarskom području policijski službenici ove Policijske uprave, zbog osnove sumnje da se prevozi droga, zaustavili su osobno vozilo splitskih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin, koji je po zaustavljanju zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene zlouporabe opojnih droga uhićen, te je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje.

Nadalje, vozilo kojim se koristio osumnjičenik premješteno je u prostor policije, gdje je temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Zadru, obavljena pretraga. Tijekom pretrage korišten je službeni pas za detekciju droga, koji je imao pozitivnu reakciju na postojanje opojnih droga u osobnom vozilu.

Prilikom pretrage ispod sjedala suvozača u posebno prerađenom spremniku koji služi za prikriveni prijevoz opojnih droga pronađena je veća količina opojnih droga i to:
  • oko 1614 grama droge kokain,
  • oko 1036 grama droge heroin,
  • oko  1074 grama droge amfetamin, tzv. „Speed“.
  • oko 1070 grama droge marihuane,

Također je od osumnjičenika izuzet mobilni uređaj kao i navedeno vozilo koje je korišteno za prijevoz opojne droge.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 26-godišnjak je predan u pritvorsku jedinicu ove Policijske uprave, dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Na kraju je istaknuto kako je kriminalističko istraživanje provedeno u koordinaciji s Ravnateljstvom policije, uz korištenje psa za detekciju droga Policijske uprave šibensko-kninske.
 
O rezultatima drugog kriminalističkog istraživanja, novinare je upoznao voditelj Odjela kriminaliteta droga, Jure Ražov.
 
Policijski službenici Policijske postaje Benkovac- Obrovac su tijekom vikenda na području Benkovca zaustavili i kontrolirali osobno vozilo, kojim je upravljala 26-godišnja hrvatska državljanka koja je prilikom postupanja dragovoljno policijskim službenicima izručila manju količinu marihuane.

Nadalje, obavljenom pretragom vozila te doma i ostalih prostorija koje koristi, kod osumnjičene je pronađeno i oduzeto oko 27 grama marihuane, oko 9,8 grama kokaina, pakiranog u više pojedinačnih pakiranja te 12 komada mobilnih uređaja i jedna termovizijska kamera.

Osim droge, pronađena je i oduzeta određena veća količina novčanih sredstava u različitim monetama.
 
Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, protiv iste nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog postojanja sumnje da je počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnje i promet drogama te je predana u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.     

U uvodnom dijelu konferencije, načelnik Dražina je iznio statističke podatke te sigurnosne pokazatelje za prethodno razdoblje od početka 2024.godine, s naglaskom na broj zabilježenih kaznenih djela, prometnih nesreća te evidentiranih prekršaja.

Dodao je kako su na području Policijske uprave zadarske u posljednjih tjedan dana dovršena dva značajna kriminalistička istraživanja, koja su samo nastavak pozitivnog niza i angažmana policije u sferi tamne brojke ovakvih kaznenih djela .

Na kraju izlaganja, pohvalio je policijske službenike koji su sudjelovali u provođenju kriminalističkih istraživanja, a koja su u konačnici rezultirala većom zapljenom droge. 

 
 
 

Stranica