Zabilježen novi pokušaj prijevare građana

Slika /PU_ZD/policija05.jpg

Pozivamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve oblike prijevara, a posebno ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka

Foto: Ilustracija
 
Tijekom vikenda policija je zaprimila prijavu od 81-godišnjakinje s Paškog područja kako ju je na telefon nazvao muškarac koji se lažno predstavio kao policijski službenik te je naveo da da ode u banku i podigne novac, radi sumnje u krivotvorene novčanice, a koje je trebala predati nepoznatoj osobi.
Nakon telefonskog poziva, otišla je u banku i podignula novac, nakon čega je s novcem pristupila u prostorije policije i događaj prijavila policijskim službenicima.
Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a ovom prilikom ponovno pozivamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.
 
Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć.Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.


Posebno ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.


Također članove obitelji savjetujemo da o opasnostima koje vrebaju upoznaju svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja, te najčešće postanu žrtve raznih prijevara.
 
Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:
 
  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute. 


Stranica