Za vikend na zadarskim prometnicama evidentirano 6 prometnih nesreća

Slika /2021/brzina 2.jpg

U prometnoj nesreći u Zadru teže je ozlijeđen vozač motocikla

Foto: PU zadarska

Jučer, u nedjelju, 05. ožujka 2023. godine oko 17.45 sati, u Zadru u Ulici Hrvatskog saboru dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže tjelesne ozljede zadobio 60-godišnji hrvatski državljanin, vozač motocikla zadarskih registarskih oznaka.

Prema rezultatima očevida do promene nesreće je došlo dok se 19-godišnja vozačica automobila Suzuki zadarskih registarskih oznaka, kretala u koloni prometnicom gdje je promet reguliran uz pomoć svjetlosne signalizacije te skretala u lijevo bez da se prethodno uvjerila da to može učiniti na siguran način, uslijed čega na nju nalijeće motocikl koji se kretao iz suprotnog smjera i zadržavao svoj smjer kretanja. Nakon udara moticiklist pada na automobil Suzuki, a potomi na kolnik ceste uslijed čega je ozlijeđen.
Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje sve okolnosti prometne nesreće, a u tijeku je kriminalističko istraživanje nad vozačicom u svezi kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.


  Vikend na zadarskim prometnicama - evidentirano 158 prekršaja


Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 


Policijski službenici proteklog vikenda od 03. do 06. ožujka 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 61 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 6 prekršaja zbog vožnje u zabranjenom smjeru ( jednosmjerna ulica), 3 prekršaja zbog isteka tehničkog pregleda i registracije te po 1 prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja te 1 prekršaj zbog nenošenja kacige.

Iz prometa je isključeno 27 vozača i 4 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 6  prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena te su dvije osobe lakše ozlijeđene.


Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,96 g/kg izmjerena je kod 40-godišnjeg vozača automobila Renault zadarskih registarskih oznaka, kojeg su u subotu 04. ožujka oko 03.20 sati u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti u Zadru zaustavili policijski službenici Policijske postaje Zadar. Daljnjim postupanjem od njega je oduzeto oko 1,8 grama marihuane, a također su prema njemu uporabljena sredstva prisile jer je tijekom liječničkog pregleda narušavao javni red i mir te se pokušao udaljiti.

Nakon provedenog kriminalisitčkog istraživanja, vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 9 dana.

Stranica