Za vikend alkotestirano 188 vozača, njih 26 je vozilo pod utjecajem alkohola

  • Slika /2021/polcija 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Provedene su pojačane aktivnosti nadzora vozila i vozača u cestovnom prometu na području Policijske uprave zadarske u cilju postizanja optimalnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica

Foto: PU zadarska

Na prometnicama tijekom ovog vikenda policija je pojačano nadzirala promet te zabilježila ukupno 228 prometnih prekršaja. 

Najveći broj vozača, njih 36 je prekršajno sankcionirano zbog prekoračenja brzine, 25 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 je prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola te 9 zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka, tj. prolaska za vrijeme trajanja crvenog svijetla.

Zbog korištenja mobitela u vožnji, prekršajno je sankcionirano 18 vozača, 6 vozača zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 3 vozača zbog prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te 4 vozača zbog vožnje jednosmjernom ulicom i 4 vozača zbog
 vožnje bez upaljenih dnevnih svjetala na vozilu.

Zabilježen je i po 1 prekršaj zbog nekorištenja zaštitne kacige, 1 prekršaj zbog nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, 1 prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja te još 24 različita prometna prekršaja.

Iz prometa je isključeno 35 vozača i 3 vozila. U tom se vremenu dogodilo 14 prometnih nesreća u kojima je j
edna osoba teže ozlijeđena te je jedna osoba zadobila za sada neutvrđene ozlijede. 


Pod utjecajem alkohola, motociklist izazvao prometnu nesreću 


Najveća koncentracija alkohola od 2,13 g/kg izmjerena je u nedjelju, 05. prosinca u 23.50 sati u Zemuniku Donjem, 37-godišnjem vozaču motocikla čakovečkih registarskih oznaka, koji je prije stjecanja prava na upravljanje te bez zaštitne kacige, upravljao motociklom te izgubio nadzor nad motociklom uslijed čega je pao na kolnik.
Kolima Hitne medicinske pomoći prevezen je u Opću bolnicu Zadar radi pružanja liječničke pomoći.


Rezultati pometne akcije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U petak, 03. prosinca 2021. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policija je provela akciju nadzora parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Aktivnosti su provodili policijski službenici Postaje prometne policije Zadar,  Policijske postaje Pag, Policijske postaje Biograd i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske u koordinaciji sa policijskim službenicima  Službe policije. 

Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 70 prekršaja nepropisno parkiranih vozila od čega se 28 prekršaja odnosilo na parkiranje na mjestima namjenjenim za vozila osoba s invaliditetom.

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak pristupačnosti valjan je isključivo kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije je ime izdan.

Ovom prilikom Policijska uprava zadarska poziva vozače da ne parkiraju na mjestima koja su rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, te da i na taj način vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom kako bi im olakšali svakodnevni život, te da ne zlorabe znak pristupačnosti, jer je znak namijenjen isključivo osobama s invaliditetom.                
 


Stranica