Vozili pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita

Slika /2022/POLICIJA/motor1.jpg

Policija svakodnevno putem objava i u suradnji s medijima upozorava građane o potrebi poštivanja prometnih propisa, a unatoč brojnim upozorenjima u prometu se evidentiraju vozači koji grubo krše prometne propise i na taj način ugrožavaju svoju, ali i tuđu sigurnost u prometu

Foto:PU zadarska


Noćas, 04. studenog u 00.45 sati u Zadru u Ulici Marka Marulića policijski službenici Policijske postaje Zadar uočili su motocikl Yamaha gospićkih registarskih oznaka koji je na raskrižju prošao za vrijeme trajanja crvenog svijetla. Koristeći zvučne i svjetlosne signale, policijski službenici su krenuli za njim, na što se vozač također oglušio te nastavio vožnju i na raskrižju s Ulicom Ljudevita Posavskog prolazi za vrijeme trajanja crvenog svijetla, nakon čega motociklom udara u zaštitnu rampu parkirališta, koju je oštetio. Vozač je zajedno s motociklom pao na kolnik.
Vozaču je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje je utvrđeno da nije ozlijeđen. Na mjestu događaja proveden je očevid.
Daljnjim postupanjem je utvrđeno kako je motociklom upravljao 28-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje te pod utjecajem alkohola od 1,06 g/kg. Vozač je uhićen te smješten u službene prostorije. Također je utvrđeno kako je motociklu isteklo važenje prometne dozvole.
Zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te počinjenih prometnih prekršaja, vozač motocikla će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
 


Jučer, 03. studenog u 11.20 sati u Zadru u Ulici Obala kneza Trpimira policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zatekli su automobil riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljala 38-godišnjakinja koja je odbila test na prisutnost droga u organizmu, a obavljenom kontrolom utvrdili su kako vozačica posjeduje 1.5 grama marihuane.
Vozačica je isključena iz prometa te joj je izrečena novčana kazna od 40.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca, nakon čega je uz Optužni prijedlog prepraćena na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Istog dana u 16 sati u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade zaustavili su i kontrolirali 29-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registracijskih oznaka te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio.
Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Zbog upravljanja mopedom prije stjecanja prava na upravljanje, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer, 03. studenog u 16.30 sati u Bibinjama isključili iz prometa 29-godišnjeg vozača koji je upravljao mopedom austrijskih registarskih oznaka, te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna.

Nesavjesnog vozača, policijski službenici Policijske postaje Zadar zatekli su i noćas, 4. studenoga u 02.45 sati u Ulici dr. Franje Tuđmana, kako upravlja motociklom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.56 promila, nakon čega je 37-godišnji vozač isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.


Zakonske odredbe . . .

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisutnosti u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Policija upozorava da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga prekršaj za kojeg su predviđene novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu

 

Stranica