Vikend na zadarskim prometnicama

Slika /2023/POLICIJA/95.jpg

Tijekom nadzora policija je kontrolirala 641 vozila i vozača te evidentirala 142 različita prekršaja u prometu

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 08. do 11. ožujka 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 142 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 13 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 38 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 10 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Iz prometa je isključeno 19 vozača i 5 vozila. U tom vremenu dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.


Upravljao vozilom s 2,18 promila alkohola

Jučer, 11. ožujka u 00.10 sati u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade policijski službenici Policijske postaje Zadar su u nadzoru prometa zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 31-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,18 g/kg, dok kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu.
Daljnjom kontrolom kod vozača je pronađena manja količina marihuane.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije. S obzirom da se radi o ponavljaču prometnih prekršaja, vozilo kojim je upravljao privremeno mu je oduzeto do okončanja prekršajnog postupka.

Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, 31-godišnji vozač je prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u  Zadru.


Oglušio se na izdane naredbe, a potom odbio test na prisutnost droge

U subotu 09. ožujka u 20.15 sati u Zadru u Ulici Nikole Jurišića policijski službenici Policijske postaje Zadar su tijekom nadzora prometa, svjetlosnom i zvučnom naredbom pokušali zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka. Vozač je u jednom trenutku zaustavio vozilo i trčeći se pokušao udaljiti. Policijski službenici su ga ubrzo sustigli te zbog pružanja aktivnog otpora nad njim su uporabljena sredstava prisile.

Daljnjom kontrolom 36-godišnjeg vozača utvrđeno je kako kod sebe ne posjeduje vozačku dozvolu, a ponuđen test na droge je odbio.
Vozač je doveden u prostorije policije, a temeljem zakonskih odredbi vozilo s kojim je upravljao privremeno mu je oduzeto do okončanja prekršajnog postupka.

Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 36-godišnji vozač je jučer prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u  Zadru.
 

Stranica