Vikend na zadarskim prometnicama

Slika /2023/POLICIJA/25.jpg

Policija je kontrolirala 376 vozila i vozača

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 16. do 19. lipnja 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 208 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 76 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 4 prekršaja zbog vožnje bez tehničkog pregleda te 31 prekršaj zbog nepropisnog parkiranja. 

Iz prometa je isključeno 12 vozača i 4 vozila. U tom vremenu se dogodilo 22 prometne nesreće u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije osobe su teže te su tri osobe lakše ozlijeđene 


Izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 1,69 promila

U subotu, 17. lipnja oko 01.50 sati u Zadru u Ulici Nikole Šopa, 37-godišnji hrvatski državljanin izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sumnja se da je do prometne nesreće došlo dok je 37-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,69 g/kg, upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka, te se vozilom nije držao sredine obilježene prometne trake, uslijed čega silazi s kolnika na parkirališni prostor gdje je oštetio tri parkirana vozila.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba dok je na automobilima nastupila materijalna šteta. Vozač je isključen iz prometa te smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv vozača slijedi optužni prijedlog.


Vozio neregistrirani motocikl prije položenog vozačkog ispita

U petak, 16. lipnja u 21.10 sati u Zadru, na raskrižju ulica Ante Starčevića i Vlatka Mačeka, policijski službenik Postaje prometne policije Zadar je obavljajući kontrolu u prometu službenim motociklom, uočio motocikl bez registarskih oznaka s kojim je vozač kroz raskrižje prošao za vrijeme trajanja crvenog svijetla, nakon čega ga je naredbom pokušao zaustaviti, a vozač je naglo ubrzao i nastavio vožnju.

Ubrzo je vozač pronađen u Ulici Bregdetti, gdje je daljnjim postupanjem policijskog službenika utvrđeno kako je maloljetni hrvatski državljanin upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje tj. prije položenog vozačkog ispita. Nadalje je utvrđeno kako je motociklu isteklo važenje prometne dozvole.
 
Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv vozača slijedi optužni prijedlog.





 

Stranica