Vikend na zadarskim prometnicama

Slika /2022/POLICIJA/PALICA.jpg

Proteklog vikenda, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu kontrolirali 511 vozila i vozača, a poduzeli su 189 represivnih mjera 

Foto: PU zadarska

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirano je 112 vozača, od kojih je 12 bilo pod utjecajem alkohola, dok je temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirano i :

- 69 vozača zbog prekoračenja brzine,
- 12 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji,
- 16 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
-  9 vozača zbog nepropisnog pretjecanja,
-  3 vozača zbog upravljanja prije stjecanja prava,
-  1 vozač zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
-  1 vozač zbog odbijanja testa na droge
-  te 45 vozača zbog ostalih raznih prometnih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 19 vozača i 1 vozilo.
 
U tom se vremenu dogodilo 18 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže te je pet osoba lakše ozlijeđena.


Vožnja pod utjecajem alkohola

U petak, 27. svibnja u 23.14 sati u Zadru na Obali kneza Branimira, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 46-godišnju vozačicu koja je upravljala mopedom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.99 promila.

Vozačica je isključena iz prometa i smještena u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je sankcionirana zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Iz prometa je isključen te prekršajno sankcioniran i 24-godišnji državljanin Njemačke, kojeg je policija zatekla u prometu u nedjelju, 29. svibnja u 02.51 na državnoj cesti DC-106 na Pagu, a koji je upravljao automobilom njemačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.95 promila.



Policija će i tijekom narednih dana, kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima kao i prema mladim vozačima. 

 

Stranica