Vikend bez težih posljedica u prometu

Slika /2021/polcija 2.jpg

Tijekom vikenda na području Policijske uprave zadarske evidentirano je 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena

Foto: PU zadarska

U navedenom razdoblju policija je pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama te je prema prekršiteljima poduzela 108 represivnih mjera i to:

- 19 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 
- 15 prekršaja zbog nepropisne brzine,
- 15 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Uz navedene, zabilježena su 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja zbog upravljanja za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, 3 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, kao i 45 ostalih prometnih prekršaja. Iz prometa su isključena 23 vozača i 1 vozilo. 

U tom se vremenu dogodilo 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Od evidentiranih prekršaja izdvajamo kako su prilikom kontrole prometa policijski službenici:

- u petak, 08. listopada u 10.55 sati u Benkovcu zaustavili osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin koji se vozilom kretao u suprotnom smjeru. Tom prilikom vozač nije koristio sigurnosni pojas te je odbio test na droge, zbog čega je priveden u službene prostorije policije. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv 30-godišnjaka podnesen je optužni prijedlog

- u subotu, 09. listopada u 14.20 sati u Zadru u ulici 84. gardijske bojne HV Termiti, zaustavili teretno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,48 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

jučer, 10. listopada u 00.20 sati u Ulici Bartola Kašića u Zadru, zaustavili osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin, koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 0,98 g/kg te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru

- jučer, 10. listopada u 12.05 sati u Ulici Ante Starčevića u Zadru,  zaustavili osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin, koji je vozilom upravljao dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prometnih prekršaja. Vozač je isključen iz prometa i uhićen dok mu je vozilo privremeno oduzeto. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz Optužni prijedlog priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru

- jučer nešto kasnije, u 18.50 sati u Ulici Put stanova u Zadru, zaustavili osobno vozilo njemačkih nacionalnih registarskih oznaka s kojim je upravljao 48-godišnji hrvatski državljanin pod utjecajem alkohola od 2,04 promila, što je najveća koncentracija alkohola zabilježena tijekom vikenda. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz Optužni prijedlog priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.


Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u mjesecu rujnu 2021. godine na području ove policijske uprave evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 139 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U 25 evidentiranih prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, 16 osoba zadobilo je teške i 25 osoba lake tjelesne ozljede. U 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 5 osobe je smrtno stradalo (3 osobe na području Paga i 2 osobe na području Zadra).


Iz navedenih statističkih podataka razvidno je da veliki broj vozača i putnika u vozilima ne koriste sigurnosni pojas što je u neposrednoj vezi s brojem teško ili smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća i direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima te ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Policija će i dalje pojačano provoditi nadzor vozila i vozača s naglaskom na procesuiranje prekršaja iz kategorije tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i distrakcija vozača (nepropisna uporaba mobitela i drugih uređaja).

U cilju postizanja veće razine sigurnosti cestovnog prometa policija će u pojačanim nadzorima maksimalno angažirati raspoloživi broj policijski službenika i tehnike na provođenju sveobuhvatnih preventivno-represivnih mjera i radnji prema vozačima i drugim sudionicima u prometu, što će se prvenstveno odnositi na kasno-popodnevne i noćne sate te u dane vikenda.

 

Stranica