Utaja poreza i carine - osumnjičeni za utaju preko milijun kuna poreza

Slika /PU_ZD/novac01.jpg

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom i 41-godišnjakinjom, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije  Službe kriminalističke policije PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom i 41-godišnjakinjom, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Naime, 39-godišnjaka se sumnjiči da je u svojstvu osnivača i odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, u vremenu od veljače do kolovoza 2017. godine, utajio porez na način da je poslovanjem društva (isporukom robe – vozila) stvorio obvezu plaćanja PDV-a u iznosu od 1.386.175,00 kuna, koji nije platio te je za navedeni iznos oštetio proračun RH.

Također ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, tako što je 2017. godine s računa navedenog društva na svoj tekući račun prebacio iznos od 1.067.000,00 kuna pozajmice bez valjane prave osnove, a  na račun 41-godišnjakinje iznos od 6.122.000,00 kuna u vidu povrata pozajmica, a koje je ista u višestruko manjem iznosu trgovačkom društvu i dala, da bi nakon toga navedeno trgovačko društvo s poreznim dugom i bez sredstava na računu fiktivno prodao mađarskom državljaninu.

Nadalje, 41-godišnjakinju se sumnjiči za pomaganje 39-godišnjaku u kaznenim djelima na način da je temeljem prethodnog dogovora s istim, u ožujku 2017. godine osnovala drugo trgovačko društvo, a potom 39-godišnjaku dala punomoć za potpuno zastupanje. Temeljem toga je 39-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog  društva, prema drugoosnovanom društvu ispostavio ukupno 15 računa za isporuku robe - vozila, a koje račune je potom knjižio u ulaznim knjigama drugoosnovanog društva i temeljem istih neosnovano zatražio povrat PDV-a u iznosu 1.386.175,00 kuna, na koji način je pokušao neosnovano ostvariti povrat poreza na dodanu vrijednost.

Navedenim radnjama na teret proračuna Republike Hrvatske pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 1.386.175,00 kuna, dok materijalna šteta pričinjena dioničkom društvu iznosi 7.189.000,00 kuna. Isto tako na štetu državnog proračuna neosnovano su pokušali ostvariti povrat PDV-a u iznosu od 1.386.175,00 kuna.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Utaja poreza ili carine i Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, protiv 39-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu, dok se protiv 41-godišnjakinje podnosi kaznena prijava zbog pomaganja u navedenim kaznenim djelima.
 

Stranica